sobota, 4 października 2014

Bezglutenowe, wegańskie ciasto dyniowe/ Gluten free, vegan Pumpkin Pie !

Sezon na dynie w pełni, w sieci królują przepisy na ciasta, ciasteczka i muffiny...najczęściej z mąką pszenną i jajkami:) Ponieważ na moim blogu tym produktom mówię stanowczo NIE podjęłam wyzwanie bezglutenowego, wegańskiego Pumpkin Pie:)

Największym wyzwaniem okazało się kruche ciasto...wyszło kruche i chrupiące, wyczuwam lekki posmak goryczki zapewne przez mąkę z amarantusa. Smakowo kruche ciasto bardzo dobrze komponuje się z masa dyniową.

Kruche ciasto:
Składniki
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej
50 g maki z amarantusa
1 łyżka cukru kokosowego
50 ml mleka ryżowego
100 ml oleju kokosowego+ 2 łyżki siemienia lnianego
1 banan
szczypta soli
maka ryżowa do podsypywania przy wyrabianiu


Łączymy ze sobą składniki suche, dokładnie mieszamy. Łączymy składniki mokre, które wlewamy do suchych. Wyrabiamy do momentu połączenie, dodajemy rozrobionego banan, następnie ciasto wyrabiamy ręcznie do powstania połączonej, zwartej kuli ( możemy lekko podsypywać mąką ryżową). Ciasto wkładamy na około 10 min do zamrażalnika.


Formę na ciasto ( u mnie  24  cm ) nawilżamy masłem kokosowym i obsypujemy mąką z amarantusa, wyjmujemy cisto z zamrażalnika, lekko rozwałkowujemy i przekładamy na formę. Ciasto nie przypomina w konsystencji rozwałkowanego ciasta z mąki pszennej, nie należy się zrażać jeżeli się rozpada, układamy na formę i łączymy kawałki.

Pieczemy jak standardowe kruche ciasto, około 30 min w 180 stopniach, 15 min z obciążeniem ( u mnie fasola) pozostałe około 15 min do zrumienienia.


Masa dyniowa
Składniki:
450 g upieczonej dyni
120 ml mleka ryżowego
25 ml syropu klonowego
40 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soku z cytryny
przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, ekstrakt z wanilii

Dynie miksujemy na puree, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy odpowiada nam ilość syropu klonowego oraz przypraw.
Wykładamy na schłodzone kruche ciasto, pieczemy około 20-25 min do w miarę suchego patyczka ...



Ciasto podajemy z kokosową bita "śmietaną". Przepis podawałam przy okazji przepisu witariańskiego  Ciasta a la Pina Colada. Niewykorzystaną kokosową śmietanę możemy użyć do smoothie bądź do Pudding u z nasionami chia.


Ciasto jest pyszne, kruche ciasto jest dość twarde, lepiej się je bez użycia widelca;)

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free



Moja Kotka oficjalnie zmieniła imię ...od razu widać że imię Malina pasuje do niej idealnie :D




3 komentarze :

  1. po prostu brak mi słów! boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana jest! <3
    a pumpkin pie cudne! wyobrażam sobie ten boski smak :) bo cóż z dynią może być nie smaczne, a tym bardziej gdy jest słodkie?! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozkoszna kicia :)
    A tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń