Zastanawiałam się jak nazwać ten deser ( który mi dzisiaj posłużył jako śniadanie do pracy ! :D ) w jego skład wchodzi witariański mus "czekoladowy" i wegańska "bita śmietana" kokosowa ... może macie jakiś pomysł?
Mus "czekoladowy"
Składniki:
banan
pół awokado
3 łyżeczki RAW kakao
syrop klonowy
2 łyżeczki nasion chia
Miksujemy wszystkie składniki ( poza nasionami chia )na gładki mus, dodajemy chia, miksujemy chwile na małych obrotach, odstawiamy do lodówki.
Pierwszy raz robiłam ten "czekoladowy mus" z nasionami chia jest przepyszny!!
Składniki:
Mleko kokosowe w puszce
syrop klonowy ( lub inny słód)
garść mrożonych malin
Puszkę mleka kokosowego wstawiamy na około 5 godzin do lodówki, po wyciągnięciu odwracamy do góry nogami, odlewamy płyn a pozostały miąższ kokosowy miksujemy razem z syropem, dodajemy mrożone maliny i miksujemy.
Ja wykorzystałam bitą śmietanę która została z przepisu na Bezglutenowe, wegańskie ciasto dyniowe... ciasto zniknęło ...śmietana została...
Pomiędzy mus, a śmietanę dałam banana, świetnie komponuje się zarówno z "czekoladą" jak i z "kokosem".
deser jak marzenie! <3
OdpowiedzUsuńwarto spróbować szczególnie jeżeli chodzi o mus z awokado i chia jestem pozytywnie zaskoczona :)
Usuńjejku jaki apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńChoco - Coco Musss :). Jest jakaś nagroda ?
OdpowiedzUsuńpomyśle...!:D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA puszka mleka kokosowego mala czy duza? :) I skad ten niebieski kolor na 1 zdjeciu? ;)
OdpowiedzUsuńhmm.. standard nie spotkałam się z małą :) jeżeli chodzi o kolor to mam niebieski słoik :D
UsuńJa zakupiłam 200ml i 400ml, wiec którą wybrać do tego koktajlu? ;)
Usuń