Zauważyłam, że przeglądając blogi kulinarne myślę:" o mąka... o jajka ...o cukier...szkoda...pooglądam fotki". Ten przepis dedykuje zarówno osobom, które tak jak ja zmieniły swoje nawyki żywieniowe i zrezygnowały z mąki, nabiału oraz białego cukru jak i tym które nie wierzą że zdrowe może być pyszne!
Biorę udział w akacji Blogerzy słodzą kaszę, bardzo się cieszę że pojawia się coraz więcej przepisów z moją ukochana kaszą jaglaną w słodkim wydaniu!
Spód:
Składniki:
125 g suszonych daktyli
100 g orzechów włoskich
5 łyżek amarantusa ekspandowanego
Daktyle zalewamy ciepłą wodą, moczymy 5 min następnie miksujemy z orzechami. Do powstałej masy wsypujemy amarantus i wszystko dokładnie mieszamy.
Po wyłożeniu na formę, spód wkładamy do lodówki.
Kokosowa "bita śmietana"
Składniki:
puszka mleka kokosowego
ksylitol
Kokosowa bita śmietana pojawiała się już kilkakrotnie na moim blogu. Dla przypomnienia, odwróconą puszkę mleka kokosowego wkładamy na minimum 5 h do lodówki. Po otwarciu, mamy gęstą masę kokosową, musimy ja ubić na sztywno wraz z ksylitolem ( najlepiej wcześniej rozpuszczonym w odrobinie wody). Masę wkładamy do lodówki. Jak do tej pory zawsze zostawało mi trochę mleka w puszce, w tym przepisie posłuży on nam do ugotowania kaszy jaglanej.
Jaglana masa serowa:
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
5 łyżek ksylitolu bądź więcej ;)( dla osób które mogą nie mają nic przeciwko odrobiny fruktozy może być też syrop z agawy)
125 g malin
125 g borówek
Kasze jaglaną gotujemy na mleku kokosowym ( oczywiście wcześniej kaszę prażymy, płuczemy wrzątkiem dopiero wlewamy 2 szklanki podgrzanego mleka kokosowego). Możemy wykorzystać mleko kokosowe które zostało nam z "bitej śmietany".
Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części i odstawiamy do wystygnięcia.
Schemat robienia każdej warstwy jest jaki sam: miksujemy kaszę na gładka masę, dodajemy ksylitol ( bądź inny słód ) do jednej części borówki do drugiej maliny - miksujemy! Następnie do każdej warstwy dodajemy po 1/3 bitej śmietany i wszystko razem mieszamy. Na tym etapie należy sprawdzić czy masa jest dla nas odpowiednio słodka.
A teraz najtrudniejsza część czyli agar-agar ( oczywiście a-a można zamienić na żelatynę ). Muszę przyznać że to moje kolejne podejście, niestety nie do końca jestem zadowolona z efektu. 4 g agaru rozpuściłam i zagotowałam w 100 ml wody następnie po połowie dodałam do masy borówkowej i malinowej. (Jeżeli ktoś zna sprawdzony przepis na to aby agar był niezawodny to proszę o sugestie).
Na wcześniej przygotowany spód wlewamy masę borówkową, wstawiamy na chwile do lodówki aby stężała, a następnie powtarzamy czynność z masa malinową.
Ostatnią cześć bitej śmietany rozprowadzamy po całości ciasta, dekorujemy świeżymy malinami i borówkami.
Przyznaje, iż w obawie przed agarem wstawiłam ciasto do zamrażalnika na jakąś 1 h. Nie było problemu z wyciągnięciem z foremki oraz z wycięciem pierwszego kawałka. Ciasto koniecznie musi stać w lodówce.
Sernik jest bardzo, bardzo kremowy, dla mnie jest słodki ( od dawna nie jem cukru ), pachnie wyśmienicie!
Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!
Pan Korbiszon pozdrawia ! Wyjątkowo, bardziej od prób testowania sernika interesowały go goździki ;)
Wegański, bezglutenowy sernik jaglany z borówkami i malinami dołączam do akcji Kasza jaglana na słodko
piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje !:):)
UsuńIntrygujący :) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCudny! Chętnie go zrobię, chociaż nnie ukrywam, że agar mnie przeraża. Szczególnie po ostatniej (niekoniecznie udanej) próbie ;)
OdpowiedzUsuńROBIĘ. na jak dużą (albo pewnie raczej niedużą) to tortownicę?
OdpowiedzUsuń:D daj znać jak Ci poszło :)! Tortownica 18 cm:)
UsuńWspanialy przepis. Dziekuje z rodzina ;)
OdpowiedzUsuńChcialam prosic o podpowiedz czym zastapic smietanke kokosowa. Mam uczulenie na kokosy i nigdy nie wiem czym zastapic mleko kokosowe. Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
:))) ciężko będzie bo przepis opiera sie na mleku kokosowym, o ile do koszy jaglanej można dodać np: mleko migdałowe to juz z niego "bitej śmietany" sie nie zrobi:( może zamiast śmietany kokosowej jakiś owocowy dżem albo zdrowa polewa czekoladowa z raw kakao?
Usuń