wtorek, 18 lutego 2014

Wegańskie chrupiące ciasto owsiane

Chrupiące Ciasto Owsiane - 3 x bez :) bez cukru, bez glutenu i bez nabiału!
Jak do tej pory  moje ulubione  "zdrowe" ciasto ... tym razem z dodatkową warstwą bananów...







Przepis na pierwsze ciasto owsiane odkryłam na  blogu conscientiouscookie od tej pory zrobiłam go już kilka razy, przepis ewoluował :)






Przepis na tortownice 15 cm
Spód i chrupiąca posypka:

1-1/2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
3/4 szkl. mąki kokosowej
1/2 szkl. z mąki jaglanej
1/3 szkl. mąki z amarantusa
1/2 szkl. cukru kokosowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej
1-1/2 szkl. oleju kokosowego

- wszystko mieszamy i dzielimy na pół

Na wyłożony owsiany spód wykładamy:
 -1 warstwę pokrojonego banana
- 2 szkl. malin + syrop z agave + 3 łyżeczki tapioki (gotowanej przez 5 min a następnie ostudzonej)


  


 Pozostałą część wykładami luźno na malinową warstwę :D
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min do zrumienienia płatków... 



 Amarantus i cukier kokosowy dają niesamowity efekt chrupiącego ciasta

 :)

                                           Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free



2 komentarze :

  1. Czy można zastąpić mąkę kokosową mąka owsianka, a mąkę z amarantusa np. Skrobią ziemniaczana albo mąka kukurydziana, ryżowa? :)

    OdpowiedzUsuń