Jak do tej pory moje ulubione "zdrowe" ciasto ... tym razem z dodatkową warstwą bananów...
Przepis na pierwsze ciasto owsiane odkryłam na blogu conscientiouscookie od tej pory zrobiłam go już kilka razy, przepis ewoluował :)
Przepis na tortownice 15 cm
Spód i chrupiąca posypka:
1-1/2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
3/4 szkl. mąki kokosowej
1/2 szkl. z mąki jaglanej
1/3 szkl. mąki z amarantusa
1/2 szkl. cukru kokosowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej
1-1/2 szkl. oleju kokosowego
- wszystko mieszamy i dzielimy na pół
Na wyłożony owsiany spód wykładamy:
-1 warstwę pokrojonego banana
- 2 szkl. malin + syrop z agave + 3 łyżeczki tapioki (gotowanej przez 5 min a następnie ostudzonej)
Pozostałą część wykładami luźno na malinową warstwę :D
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min do zrumienienia płatków...
Amarantus i cukier kokosowy dają niesamowity efekt chrupiącego ciasta
:)
Świetne ciasto.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę kokosową mąka owsianka, a mąkę z amarantusa np. Skrobią ziemniaczana albo mąka kukurydziana, ryżowa? :)
OdpowiedzUsuń