Dzisiejszy przepis dedykuje kokosowym maniakom! Wprawdzie zakładałam, że zrobię batoniki ale wyszły pralinki :D Przygotujcie górę kokosu i do dzieła! Oczywiście przepis nie zawiera glutenu, cukru i nabiału.
Kokosowe nadzienie
Składniki:
50 g miąższu kokosowego
140 g masła kokosowego*
60 ml oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka wody
50 g syropu z agawy ( lub inny słód)
40 g wiórków kokosowych
*Masło kokosowe robiłam sama, wiórka kokosowe mielimy długo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Należy uważać na sprzęt ;)
Do naczynia miksującego wrzucamy: miąższ, masło i olej kokosowy - blenderujemy do momentu, aż składniki się połączą. Łączymy ze sobą składniki mokre i wlewamy do koksowej masy. Chwilę mieszamy następnie dodajemy wiórek koksowych i blenderujemy, aż powstanie zwarta i mokra masa kokosowa. Proponuje sprawdzić czy ilość słodu jest odpowiednia;)
Formujemy kokosowe kule, najlepiej sprawdziło mi się formowanie kul za pomocą mocnego "uciskania" masy kokoswej. Kule wsadzamy do zamrażalnika.
Polewa czekoladowo
Składniki:
30 ml oleju kokosowego
15 ml masła kokosowego
30 g raw kakao
syrop z agawy
szczypta soli
Olej koksowy lekko podgrzewamy z masłem kokosowym, dodajemy sól i słód na koniec kakao, mieszamy do połączenia składników.
Kokosowe kule obtaczamy w czekoladzie, kładziemy na siatkę aby czekolada zastygła. Jeżeli zostanie nam czekoladowa masa możemy ją zamrozić do wykorzystania przy innych przepisach albo zrobić gorąca czekoladę z mlekiem roślinnym:) trzeci sposób ... wyjeść masę i umyć miskę;)
Pralinki są cudownie kokosowe. Przechowujemy w zamkniętym pudełku w lodówce:)
cudowne! muszą smakować sto razy lepiej niż oryginał :)
OdpowiedzUsuńSmak kokosa jest dominujący i nie ma tej "cudownej chemii":)
Usuńprzepyszne te pralinki! uwielbiam takie wegańskie słodkości!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja !:)
UsuńŚwietne, można się wprosić na kawę w ich towarzystwie :)?
OdpowiedzUsuńPewnie !!!zapraszam!:)
Usuń