Dynia rządzi! Muszę się przyznać, że tak naprawdę odkryłam ją w tym roku:) Ostatnio robiłam: zupę dyniową, ajvar z dynią, tartę dyniową, marmoladę z dyni i ostatnio te przepyszne pralinki z nadzieniem dyniowym! Został mi jeszcze do opublikowania przepis na koktajl z dynią i chyba w tym sezonie temat dyni zakończę ;)
Do tego przepisu jako nadzienia użyłam wegańskiej marmolady dyniowej z sokiem z pomarańczy i z granatu. Ponieważ marmolada jest bardzo gęsta świetnie nadaje się jako nadzienie poza tym idealnie komponuje się z czekoladą!
Z podanego przepisu na czekoladę zrobiłam 8 szt. pralinek. Najwygodniej robić je w sylikonowych foremkach na muffinki.
Czekolada
Składniki:
30 ml oleju kokosowego
20-25 ml syropu z agawy
6-8 łyżeczek raw kakao
szczypta soli
Olej kokosowy lekko podgrzewamy, dodajemy kakao oraz syrop z agawy, jeżeli czekolada ma być bardzo słodka dodajemy więcej syropu. Masa powinna być mocno kakaowa w razie potrzeby dosypujemy więcej kakao.
Na spód foremek wlewamy około 2 łyżeczki czekolady, chwile odczekujemy. Na wierzch wykładamy 1 czubatą łyżeczkę marmolady dyniowej. Masą czekoladową zalewamy marmoladę, tak aby ją otaczała i tworzyła piękną pralinę.
Przygotowane pralinki wkładamy do zamrażalnika na około 2-3 h, po wyciągnięciu z silikonowych foremek śmiało możemy je przechowywać w lodówce.
Okazuje się, że dynia i czekolada to doskonałe połączenie:)
genialny przepis! jestem nim zauroczona! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie czekolady i dyni <3
Usuń