Miałam problem, czy poniższy przepis zatytułować: marmoladą z dyni czy może jednak lepiej dżem dyniowy, czy może musem z dyni? Przyjmijmy, że to marmolada: jest gęsta ( z cytrusem ;) ) i nie widać w niej kawałków owoców.
Przepis na dyniową marmoladę jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać w wielu potrawach, jeszcze w tym tygodniu wrzucę na bloga przepis na pralinki czekoladowe z nadzieniem dyniowym, a dzisiaj testuje koktajl ze szpinakiem z dodatkiem marmolady dyniowej (!).
Składniki:
250 g dyni Hokkaido
sok z 2 - 3 pomarańczy
sok z granatu
3 łyżeczki agar agar
3-4 łyżeczki syropu z agawy
Dynię kroimy w drobną kostkę, zalewamy sokiem z pomarańczy i granatu ( granat wyciskamy w ten sam sposób co pomarańcze).
Sok powinien przykrywać pokrojoną dynię.
Gotujemy dynię do miękkości, następnie miksujemy na bardzo,bardzo gładką masę, dodajemy syrop z agawy ( lub inny słód) oraz agar agar.
Wlewamy powstałam masę do słoika ( lub mniejszych słoiczków), odstawiamy do wystygnięcia.
Wspaniale smakuje jako dodatek np. do bezglutenowych, wegańskich pancakes z bananów !
Dodatek pomarańczy i granatu powoduje, że lekko mdła dynia ma bardzo ciekawy cytrusowy smak.
Super :), Dynia jest genialna :)
OdpowiedzUsuńfajna marmolada, chętnie wykorzystałabym ją do swoich dań albo lepiej - wyjadała prosto z słoiczka :D
OdpowiedzUsuń