wtorek, 25 listopada 2014

Wegańska marmolada dyniowa z pomarańczą i granatem / Vegan pumpkin marmalade with orange and granite

Miałam problem, czy poniższy przepis zatytułować: marmoladą z dyni czy może jednak lepiej dżem dyniowy, czy może musem z dyni? Przyjmijmy, że to marmolada: jest gęsta ( z cytrusem ;) ) i nie widać w niej kawałków owoców.


Przepis na dyniową marmoladę jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać w wielu potrawach, jeszcze w tym tygodniu wrzucę na bloga przepis na pralinki czekoladowe z nadzieniem dyniowym, a dzisiaj testuje koktajl ze szpinakiem z dodatkiem marmolady dyniowej (!).


Składniki:
250 g  dyni Hokkaido
sok z 2 - 3 pomarańczy
sok z granatu
3 łyżeczki agar agar
3-4 łyżeczki syropu z agawy


Dynię kroimy w drobną kostkę, zalewamy sokiem z pomarańczy i granatu ( granat wyciskamy w ten sam sposób co pomarańcze). 
Sok powinien przykrywać pokrojoną dynię. 
Gotujemy dynię do miękkości, następnie miksujemy na bardzo,bardzo gładką masę, dodajemy syrop z agawy ( lub inny słód) oraz agar agar. 
Wlewamy powstałam masę do słoika ( lub mniejszych słoiczków), odstawiamy do wystygnięcia.




Wspaniale smakuje jako dodatek np. do bezglutenowych, wegańskich pancakes z bananów ! 
Dodatek pomarańczy i granatu powoduje, że lekko mdła dynia ma bardzo ciekawy cytrusowy smak.

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free




2 komentarze :

  1. fajna marmolada, chętnie wykorzystałabym ją do swoich dań albo lepiej - wyjadała prosto z słoiczka :D

    OdpowiedzUsuń