środa, 30 września 2015

Wegańskie sernik ( nernik) ciasto bez pieczenia, bez glutenu i bez cukru - lista przepisów na ciasto z nerkowców.

Ze względu na duże zainteresowanie przepisami na nerniki przygotowałam małe podsumowanie. Uwielbiam to ciasto, niestety znika bardzo szybko, za szybko ;) na niektóre Wasze pytania nie znam odpowiedzi np. jak długo nernik może "leżakować" w lodówce"..... u mnie max 3 dni ze względu na ilość chętnych do jedzenia :D




Kilka spraw, które ułatwią przygotowanie nernika:

1. Nerkowce muszą być moczone! Ja najczęściej zaczynam moczyć nerkowce wieczorem, ciasto przygotowuje po powrocie z pracy więc u mnie wychodzi plus/minus 17 h!

2. Urządzenie wysokoobrotowe to Twój przyjaciel! Niestety na nerkowcach straciłam już 2 :/ 

3. Im dłużej miksujesz nerkowce tym masa będzie bardziej gładka i puszysta.

4. Suszone owoce do spodu zawsze moczymy w cieplej wodzie.

5. Im więcej daktyli, śliwek, moreli itd. w składzie na spód,  tym będzie on bardziej mokry i kleisty.

6. Do masy możesz dodać banana, masa będzie jeszcze bardziej kremowa.

7. Aby masa  z nerkowców szybciej stężała, wstawiam nernik do zamrażalnika, później trzymam w lodówce.

8. Jeżeli masz dużo czasu i chcesz żeby Twoja masa z nerkowców była naprawdę kremowa, namocz nerkowce ( 8 h min), następnie zmiksuj je, dolej 50 ml mleka roślinnego, pozostaw na kolejnych kilka godzin i ponownie zmiksuj !

9. Tortownica hmmm... dla mnie osobiście mniejsza - lepsza ... wyższy nernik więcej masy w 1 kawałku ;) 

10. Jeżeli używacie mleka koksowego z puszki, ciasto nie będzie witariańskie :( 

Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania piszcie postaram się odpowiedzieć :)









 <3 mój ulubiony <3 



5. Witariański, bezglutenowy sernik z nerkowców z jagodami/ Vegan, Gluten Free Cashews Cheesecake with Blueberries



Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


3 komentarze :

  1. Pięknie te ciasta wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zestawienie :), dodałabym tylko jedno, niezależnie czy doda się mleko kokosowe z puszki czy nie, to nernik i tak nie jest surowy. Orzechy nerkowca są poddawane w większości przypadków obróbce termicznej (orzechy ulegają zagotowaniu), żeby możliwe było oddzielenie trującej skorupki od samego orzecha. Te co mamy w sklepach, nazywane są naturalnymi czy surowymi, żeby podkreślić, że nie są dodatkowo prażone i solone. Niewiele jest w Polsce sklepów, gdzie można kupić orzechy, które zostały wydobyte metodami mechanicznymi i są dużo droższe od tych powszechnie dostępnych. Co nie zmienia faktu, że nadal to jedne z moich ulubionych orzechów :)

    OdpowiedzUsuń