Składniki
Spód
100g daktyli
100g moreli
75 g migdałów
Wszystkie składniki miksujemy razem, powstałą masę wykładamy na 18 cm tortownicę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Aby uzyskać kremową konsystencję "nernika", należy orzechy nerkowca namoczyć dużo wcześniej. Tym razem moczyłam nerkowce około 10 h.
Składniki
Masa orzechowa
200 g orzechów nerkowca
4 łyżki gęstego mleka kokosowego
syrop z agawy
sok z limonki
Orzechy nerkowca miksujemy na bardzo, bardzo gładką konsystencję. Dodajemy mleko kokosowe ( bardzo dobrze sprawdza się gęsta cześć mleka koksowego z puszki ) oraz syrop z agawy.Jeżeli chodzi o sok z limonki należy dodawać go bardzo ostrożnie tylko dla podkreślenia smaku. Niestety bez urządzenia wysokoobrotowego ten proces jest żmudny ale wysiłek jest warty swojej ceny!
Masę z nerkowców wykładamy na wcześniej schłodzony spód, tortownicę z ciastem możemy śmiało włożyć na około 1 godzinę do zamrażalnika.
Truskawki (pokroiłam w plasterki)
sok z limonki
syrop z daktyli
esencja waniliowa
Ciasto jest bardzo kremowe, masa "serowa" niesamowicie komponuje się z truskawkami. Glazura daktylowo-waniliowa na truskawkach jest przepyszna!
Pyszota!
Aż ślinka leci. Cudowny i z pewnością przepyszny. Chciałam Cię zapytać, bo czytałam , w któryś Twoim przepisie, że ubijałaś bitą śmietanę z mleka kokosowego. Próbowałam ostatnio też ubić, ale nie chciała zesztywnieć, Nie wiem co robiłam źle, bo w lodówce stało kilka godzin i wzięłam bez tej wody i i tak nic z tego. Może Ty masz jakiś sposobik?
OdpowiedzUsuńKasiu, a odwracałaś puszkę do góry nogami?
Usuńcudowny sernik! już od dawna chciałam spróbować ten z nerkowców i właśnie chyba zaczną od tego - jest genialny! :)
OdpowiedzUsuńPolecam !:)
UsuńTeż kocham truskawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak taki sernik smakuje. Bp wygląda bosko! :)
Bardzo delikatny,kremowy smak:)
UsuńA czy spód nie przykleja się do tortownicy?
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić gęste mleko kokosowe? Domowe nie wychodzi takie gęste, sklepowe chyba raczej wszystkie w puszce, a ja jestem antypuszkowa. Pomocy
OdpowiedzUsuń