poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Wegański sernik (nernik) z nerkowców z polewą wiśniową bez pieczenia / Vegan Cashew Cheesecake With Cherry Jam

Zaczynając przygodę z RAWFOOD pokochałam nerniki, myślę że ta miłość nigdy nie przeminie, możecie  spodziewać się różnych wariacji na temat ciasta z nerkowców. 



Spód
Składniki:
100 g daktyle (wcześniej moczymy w ciepłej wodzie )
150 g wiórka kokosowe
50 g morele
2 łyżeczki masła orzechowego

Wszystkie składniki blenderujemy ze sobą, wykładamy na tortownicę 21 cm, schładzamy w zamrażarce.




Masa "serowa" z nerkowców
Składniki:
200 g nerkowców
100 g gęstej części z mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżeczki kruszonego raw kakao
syrop daktylowy
ekstrakt z wanilii 
banan
2 łyżki soku z cytryny


Standardowo, nerkowce moczymy w wodzie minimum 8 h, następnie blenderujemy na gładka masę (przydaje się urządzenie wysokoobrotowe, na narnikach spaliłam już 2 blendery ...) ciągle mieszając dodajemy olej kokosowy i mleko kokosowe,  wanilie , cytrynę oraz syrop daktylowy. Na koniec wrzucamy kruszone kakao i lekko mieszamy.


Na lekko zmrożony spód, wykładamy pokrojonego w plastry banana, następnie wylewamy masę z nerkowców. Wkładamy do zamrażalnika.




Składniki
Polewa
Polewa to dużo powiedziane ... zrobiłam pyszny dżem wiśniowy idealnie nadawał się na wierzch nernika <3

Przepis na dżem
2 kg wiśni
banan
cynamon
wanilia
substancja żelująca

Wiśnie drylujemy następnie blenderujemy, musi powstać masa wiśniowa, oddzielamy od niej sok. 
Banana rozgniatamy widelcem wraz z cynamonem, wanilią  oraz substancją żelującą dodajemy do wiśni.
Dżem gotujemy ( ja robiłam dżem w termomiksie zajęło mi to 15 min na 100 stopniach ) następnie rozlewamy do słoiczków.

Jeżeli macie sam dżem wiśniowy to polecam dodać do niego banan, cynamon i wanilie <3




Ciacho trzymam zazwyczaj w zamrażalniku, chyba że wiem że ciasto szybko zniknie to po stężeniu w zamrażalniku przekładam do lodówki.


PYSZOTA <3

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


4 komentarze :