poniedziałek, 14 lipca 2014

Witariański, bezglutenowy sernik z nerkowców z jagodami

Kolejne witariańskie, bezglutenowe ciacho, naprawdę pyszne ciasto! W sobotę obkupiłam się na targu w pyszne owoce i warzywa. Już dawno nie miałam tak intensywnie owocowego weekendu :) Jagody znakomicie komponują się z nerkowcami, ciasto nie zawiera glutenu oraz rafinowanego cukru. 

Składniki:
Spód
100 g suszonych daktyli
70 g suszonych fig
50 g migdałów
20 g wiórek kokosowych




Figi i daktyle zalewamy ciepłą wodą,po chwili odsączamy i miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wykładamy do formy ( u mnie 18 cm), wstawiamy do lodówki.



Składniki
Masa "serowa" z nerkowców
200 g nerkowców
40 g płatków kokosowych
syrop klonowy
sok z cytryny
100 ml mleka ryżowego (lub innego roślinne)




Nerkowce moczymy min 5 h, następnie miksujemy wraz z płatkami kokosowymi, syropem klonowym, sokiem z cytryny i mlekiem roślinnym. Niestety aby uzyskać aksamitną konsystencję sernika, trzeba poświęcić trochę czasu na blenderowanie nerkowców.

Na spód dałam sporo jagód następnie wyłożyłam masę serową i znowu posypałam jagodami :) Ciasto schładzamy, możemy je też zamrozić :)




Bardzo dziękuję Mrs. P. za piękny talerzyk, rzeczywiście znakomicie komponuje się z jagodami :D


Pyszotka:)

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!




8 komentarzy :

  1. Pycha!! Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia sernika z nerkowców, które uwielbiam i chyba twój sernik mnie przekonał! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję ten przepis, wygląda obłędnie a serniki uwielbiam pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) tylko ze musiałam zrezygnować z nabiału :/ serniki z nerkowcow albo z jaglanki są moimi ulubionymi "sernikami";)

      Usuń
  3. A że tak zapytam - bo nie jest uściślone - ile trzeba dodać soku z cytryny i syropu klonowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Włsśnie je zrobiłam - wyszło pyszne! na spód nasypałam różnych mrożonych owoców pokrokjonych w kosteczkę a na wierzch borówki, palce lizać, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń