Ciasto czekoladowe! Bez cukru! Bez glutenu! Bez nabiału! Niestety moje uzależnieniem od cukru jest ogromne! Ratuje się pysznymi witariańskimi i wegańskimi deserami w których ograniczam cukier do minimum jak na razie idzie mi nie źle ...
Spód
Składniki:
80 g suszonych daktyli50 g suszonych moreli
30 g suszonych fig
50 g orzechów włoskich
Daktyle, morele i figi namoczyć w ciepłej wodzie (około 10 min), następnie odsączyć i zmiksować razem z orzechami włoskimi. Powstałą masę wyłożyć na tortownicę ( u mnie 18 cm). Włożyć do zamrażalnika do momentu przygotowania masy z nerkowców.
Czekoladowa masa z nerkowców
Składniki:
200 g nerkowców ( najlepiej namoczyć dzień wcześniej)
100 ml mleka roślinnego
banan
3 łyżeczki soku z cytryny
5-7 łyżeczek raw kakao
20 ml syropu klonowego
1 łyżeczka melasy karobowej
opcjonalnie 2 kostki surowej czekolady Cocoa
Miksujemy orzechy nerkowca z mlekiem roślinnym, aż powstanie bardzo, bardzo gładka masa. Dodajemy banana, syrop klonowy i ponownie miksujemy, następnie dodajemy kakao i melasę karobową i jeszcze chwilę miksujemy.
Dla rozpusty podniebienia starłam na dużych oczkach surową czekoladę Cocoa "Wiśnia Acai" (osobiście uważam że jest to najlepsza czekolada na świecie! <3 )
Na tym etapie sprawdzamy ilość słodu, jeżeli nam odpowiada wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Tak przygotowane ciasto mrozimy minimum 4 godziny, następnie przygotowujemy polewę bananową.
Polewa bananowa
Składniki:
dojrzały banan
2 łyżeczki soku z cytryny
4-5 łyżeczek masła orzechowego z nerkowców ( Przepis na masło )
2 łyżeczki syropu klonowego
Miksujemy razem wszystkie składniki, polewę wylewamy na zmrożony czekoladowy nernik i oprószamy surową czekoladą !
Ciasto jest przepyszne!
to ciasto wygląda świetnie *_*
OdpowiedzUsuńa jak smakuje!..... bajka!!
Usuńno takie ciasto to bym zjadła, tu i teraz i to ze 2 kawałki na raz! :)
OdpowiedzUsuńtylko 2 ?:D
UsuńWygląda cudownie :) Takie spody z suszonych owoców i orzechów lubię najbardziej, a zarówno krem z nerkowców jak i polewa muszą smakować wspaniale, patrząc na składniki ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! smakują wspaniale <3
Usuńwow! na sam widok świecą mi się oczy, a ślinianki zaczynają pracować :D musi smakować nieziemsko! <3
OdpowiedzUsuńPiękny :) Zastanawiam się, czy krem będzie nadawał się do przełożenia biszkoptu? Dobrze się kroi czy płynie jak dłużej postoi poza lodówką?
OdpowiedzUsuń