wtorek, 20 stycznia 2015

Witariański, bezglutenowy, czekoladowy "sernik" z nerkowców" / RAW, Vegan, Gluten Free Chocolate Cashews Cheesecake

Ciasto czekoladowe! Bez cukru! Bez glutenu! Bez nabiału! Niestety moje uzależnieniem od cukru jest ogromne! Ratuje się pysznymi witariańskimi i wegańskimi deserami w których ograniczam cukier do minimum jak na razie idzie mi nie źle ...



Spód
Składniki:
80 g suszonych daktyli
50 g suszonych moreli
30 g suszonych fig
50 g orzechów włoskich

Daktyle, morele i figi namoczyć w ciepłej wodzie (około 10 min), następnie odsączyć i zmiksować razem z orzechami włoskimi. Powstałą masę wyłożyć na tortownicę ( u mnie 18 cm). Włożyć do zamrażalnika do momentu przygotowania masy z nerkowców.


Czekoladowa masa z nerkowców
Składniki:
200 g nerkowców ( najlepiej namoczyć dzień wcześniej)
100 ml mleka roślinnego
banan
3 łyżeczki soku z cytryny
5-7 łyżeczek raw kakao
20 ml syropu klonowego
1 łyżeczka melasy karobowej
opcjonalnie 2 kostki surowej czekolady Cocoa



Miksujemy orzechy nerkowca z mlekiem roślinnym, aż powstanie bardzo, bardzo gładka masa. Dodajemy banana, syrop klonowy i ponownie miksujemy, następnie dodajemy kakao i melasę karobową i jeszcze chwilę miksujemy. 
Dla rozpusty podniebienia starłam na dużych oczkach  surową czekoladę Cocoa "Wiśnia Acai" (osobiście uważam że jest to najlepsza czekolada na świecie! <3 )
Na tym etapie sprawdzamy ilość słodu, jeżeli nam odpowiada wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Tak przygotowane ciasto mrozimy minimum 4  godziny, następnie przygotowujemy polewę bananową.



Polewa bananowa
Składniki:
dojrzały banan
2 łyżeczki soku z cytryny
4-5 łyżeczek masła orzechowego  z nerkowców ( Przepis na masło )
2 łyżeczki syropu klonowego


Miksujemy razem wszystkie składniki, polewę wylewamy na zmrożony czekoladowy nernik i oprószamy  surową czekoladą !
 






Ciasto jest przepyszne! 


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free



8 komentarzy :

  1. to ciasto wygląda świetnie *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. no takie ciasto to bym zjadła, tu i teraz i to ze 2 kawałki na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie :) Takie spody z suszonych owoców i orzechów lubię najbardziej, a zarówno krem z nerkowców jak i polewa muszą smakować wspaniale, patrząc na składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! na sam widok świecą mi się oczy, a ślinianki zaczynają pracować :D musi smakować nieziemsko! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny :) Zastanawiam się, czy krem będzie nadawał się do przełożenia biszkoptu? Dobrze się kroi czy płynie jak dłużej postoi poza lodówką?

    OdpowiedzUsuń