czwartek, 29 maja 2014

Wegańskie, bezglutenowe ciasto bananowe


Kiedy pogoda nie nastraja pozytywnie,a humor nie dopisuje .. kup banany! To ciasto powinno się nazywać "poprawiacz humoru" :) Wegańskie, bezglutenowe ciasto bananowe to moja wielka, udana improwizacja :)




 

Składniki:
1 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
3 dojrzałe banany
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej
2 łyżki masła kokosowego
garść orzechów włoskich
ekstrakt z wanilii


Ciasto jest niesamowicie proste w wykonaniu.
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z rozgniecionymi bananami, dodajemy masło kokosowe oraz ekstrakt z wanilii, następnie dodajemy wszystkie suche składniki. 
Mieszamy wszystko razem aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dosypujemy orzechy włoskie, mieszamy jeszcze chwilę.






Ciasto wykładamy do małej keksówki posypujemy orzechami i pieczemy minimum 45 min w 170 stopniach.Chyba że posiada się lepszy piekarnik niż mój wtedy krócej;)




Ciasto jest bardzo aromatyczne, banany i orzechy to idealne połączenie. Polecam szczególnie miłośnikom bananów:)  


 

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!

5 komentarzy :

  1. ciacho genialne! nie dosyć, że tak apetycznie wygląda to pewnie jeszcze zachwyca smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tak pyszne że bardzo szybko znika :D

      Usuń
  2. Super przepis! Zaprzaszam do siebie :) http://truetastehunters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię ciasto i mam pytanie: "1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej". Czyli wsypać do garnka i ugotować pół szklanki kaszy? Czy może ugotować tyle kaszy, żeby po ugotowaniu- kiedy już napęcznieje- było jej pół szklanki? :)

    OdpowiedzUsuń