niedziela, 25 października 2015

Wegańskie ciasto z nadzieniem z nerkowców oraz z musem daktylowym, bez pieczenia, bez glutenu, bez cukru / Raw, Vegan Cake with cashews cream and date mousse Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free

Co zrobić kiedy namoczone nerkowce czekają aby wylądować w nerniku, a "klient" odwał zamówienie ??  Czyli potrzeba matką wynalazków, a raczej nowych pysznych przepisów ;)
Nie chciałam wykorzystywać namoczonych nerkowców do tworzenia kolejnego przepisu na nernik, powstały kostki z rozpływającym się, kremowym nadzieniem z nerkowców oraz musem z daktyli oraz mango <3.


Spód 
Składniki:
65 g  suszonych moreli
65 g suszonych rodzynek
40 g orzechów włoskich 
40 g migdałów
1 1/2 masła migdałowego

Miksujemy razem wszystkie składniki, wykładamy na kwadratową blaszkę, wkładamy do zamrażalnika. 


Masa z nerkowców 
Składniki:
200 g nerkowców
banan
100 ml mleka ryżowego
kilka kropli
20 ml słodu - u mnie syrop klonowy 

Sekret niesamowicie kremowej  konsystencji polega na długości moczenia nerkowców, moczymy min 8 h, miksujemy z mlekiem roślinnym i odstawiamy na kolejnych min 8 h. Następnie miksujemy bardzo, bardzo dokładnie z bananem, wanilią oraz słodem ( do smaku ). Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wkładamy do zamrażalnika.


Mus daktylowy
Składniki:
150 g suszonych daktyli
mango 
herbata earyl gray 

Daktyle zalewamy ciepłą herbata earyl gray i odstawiamy na min 30 min, po tym czasie odsądzamy je i bardzo dokładnie miksujemy razem z mango na mus. Jak dla mnie nie ma potrzeby dodawania dodatkowego słodu ;) Mus wykładamy na zamarzniętą masę z nerkowców.



Kiedy mus lekko zamarznie polewamy wszystko surową polewą czekoladową przepis -> tutaj  ,
proponuje użyć podwójnej porcji, polewę zawsze można zamrozić na później do innego przepisu. 

Ciasto ponownie ląduje w zamrażalniku, mocno zmrożone kroimy w kostki, chwile przed podaniem wyciągamy z zamrażalnika, kostki szybko łapią ciepło i zamieniają się kremową, słodką przekąskę. 

Mi osobiście najbardziej smakują kostki na maksa rozmrażane,bardzo kremowe z bardzo słodkim musem daktylowym <3 Jeden mankament- rozmrożone kostki ciężko nakłada się na talerzyki i ciasto nie wygląda już tak efektownie;)

<3 <3 <3

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


5 komentarzy :

  1. oj tak, uwielbiam takie ciasta i mam do nich ogromną słabość!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo ciekawy przepis.
    Jesli raw i vegan wyglada tak pysznie, to poprosze!

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo, odebrało mi oddech na widok tego ciacha!!! <3 cuuuuudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda trochę jak snickers xD

    OdpowiedzUsuń