wtorek, 21 października 2014

Wegańskie, bezglutenowe fudge czekoladowe / Vegan, gluten free chocolate fudge

Napiszę tak, jak dla mnie ten deser wymiata! Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego ... a jem praktycznie same pyszne rzeczy :D Bez glutenu, bez nabiału i bez cukry i do tego banalnie prosty.

Przepis fudge dodałam masła z nerkowców, jest to moje ulubione masło orzechowe. Do wyrobu masła przydaje się przyrząd wysokoobrotowy. Przy robieniu masła  korzystałam z przepisu Jadłonomii




Składniki:
Masło orzechowe
2 szklanki orzechów nerkowca
2-3 łyżki syropu klonowego
kilka kropli esencji waniliowej
szczypta soli
łyżka oleju orzechowego

Należy miksować orzechy aż do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Kilka krotni trzeba "zdrapywać" masę z urządzenia i dalej miksować. 


Składniki:
Czekoladowe Fudge:
170 g gęstej części mleka kokosowego z puszki
130 g masła z nerkowców
30-40 g stropu klonowego ( lub więcej ...)
1 łyżeczka esencji waniliowej
40 g kakao RAW
szczypta soli
40 g oleju kokosowego w formie stałej
18 szt. daktyli
30 g migdałów

do posypania: jagody goji i płatki migdałowe



Daktyle zalewamy ciepłą wodą  i odstawiamy na bok.
Miksujemy miąższ kokoswy, masło z nerkowców i  syrop klonowy. Dodajemy odcedzone daktyle (dobrze żeby były bardzo miękkie) i wszystko miksujemy na bardzo gładka masę.
Dodajemy pozostałe składniki (oprócz migdałów), miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy płatki migdałowe i lekko mieszamy.
Masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy jagodami i płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażalnika na około 4-5 godzin.
Gotowe!




 Po wyciągnięciu z zamrażalnika, fudge potrzebuje dosłownie chwili żeby zamienić  się w pyszny, czekoladowy, słodki i miękki deser :) Przechowujemy w zamrażalniku.


Pyszota! 


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


8 komentarzy :

  1. o matko..... chciałabym choćby kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D bardzo prosty przepis, zrobisz będziesz miała więcej niż kawałeczek :D

      Usuń
  2. pyszności:D jagody i migdały na wierzchu bardzo ładnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja własnie kawę piję i brakuje mi czegokolwiek co ma w nazwie "czekoladowe" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie coś umili najbardziej deszczowe popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń