Przepis fudge dodałam masła z nerkowców, jest to moje ulubione masło orzechowe. Do wyrobu masła przydaje się przyrząd wysokoobrotowy. Przy robieniu masła korzystałam z przepisu Jadłonomii
Składniki:
Masło orzechowe
2 szklanki orzechów nerkowca
2-3 łyżki syropu klonowego
kilka kropli esencji waniliowej
szczypta soli
łyżka oleju orzechowego
Należy miksować orzechy aż do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Kilka krotni trzeba "zdrapywać" masę z urządzenia i dalej miksować.
Składniki:
Czekoladowe Fudge:
170 g gęstej części mleka kokosowego z puszki
130 g masła z nerkowców
30-40 g stropu klonowego ( lub więcej ...)
1 łyżeczka esencji waniliowej
40 g kakao RAW
szczypta soli
40 g oleju kokosowego w formie stałej
18 szt. daktyli
30 g migdałów
do posypania: jagody goji i płatki migdałowe
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok.
Miksujemy miąższ kokoswy, masło z nerkowców i syrop klonowy. Dodajemy odcedzone daktyle (dobrze żeby były bardzo miękkie) i wszystko miksujemy na bardzo gładka masę.
Dodajemy pozostałe składniki (oprócz migdałów), miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy płatki migdałowe i lekko mieszamy.
Masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy jagodami i płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażalnika na około 4-5 godzin.
Gotowe!
Po wyciągnięciu z zamrażalnika, fudge potrzebuje dosłownie chwili żeby zamienić się w pyszny, czekoladowy, słodki i miękki deser :) Przechowujemy w zamrażalniku.
Pyszota!
o matko..... chciałabym choćby kawałek!
OdpowiedzUsuń:D bardzo prosty przepis, zrobisz będziesz miała więcej niż kawałeczek :D
Usuńpyszności:D jagody i migdały na wierzchu bardzo ładnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńdzięki :D
UsuńA ja własnie kawę piję i brakuje mi czegokolwiek co ma w nazwie "czekoladowe" :)
OdpowiedzUsuńpasowało by idealnie!:)
UsuńMmm, takie coś umili najbardziej deszczowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńohhhhhhh tak :D
Usuń