wtorek, 15 kwietnia 2014

Wegańskie jaglane kokosanki

Przepis z cyklu "szybko i smacznie"... pomimo mojego uwielbienia dla  nerników czasami nie mam ochoty czekać aż nerkowce zmiękną ..poza tym uwielbiam przepisy, które wykorzystują to co często mam w lodówce czyli ugotowaną kaszę jaglaną.

Oryginalny przepis oczywiście pozmieniałam ale inspiracje  znalazłam na fb u  Powered by Fruits, mocno owocowy i surowy blog bardzo przypadł mi do gustu:) polecam nie tylko miłośnikom owoców;)








Składniki:
100g ugotowanej kaszy jaglanej
1 banan
50g wiórek kokosowych ( bądź więcej jeżeli ciastka mają być mocno kokosowe)
garść rodzynek
garść jagód goji
garść żurawiny
cynamon
kropla ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru kokosowego


Bakalie wcześniej zalewamy ciepłą wodą. Kaszę jaglaną z bananem blenderujemy na gładko dodajemy pozostałe składniki ( w tym odsączone bakalie ). Formujemy małe kuleczki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 min. Nie lubię przypieczonych ciast więc u mnie 20 min w zupełności wystarczyło.





Moim zdaniem najsmaczniejsze są na ciepło z mlekiem (najlepiej roślinnym) ;).  
Pan Korbiszon interesował się wersją na zimno...






;)




 

6 komentarzy :

  1. szybko, smacznie a do tego jeszcze zdrowo! na taką wersję kokosankę piszę się od zaraz - muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak tak :) zdrowie przede wszystkim :) kokosanki są pyszne warto spróbować :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie jaglane smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też:) mój ulubiony deser zaprezentuje jak bedą malinki :)

      Usuń
  3. Z pewnością wypróbuję te ciasteczka, a tak a propos może powinnaś też zainteresować się jakąś fotografią kulinarną, bo Twoje zdjęcia są tak smakowite, że tylko je oglądając, czujesz już smak potrawy:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuję za komplement :* powiem szczerze że myślę o tym cały czas i kto wie może się zmobilizuje żeby iść na jakiś warsztat foodporn ;) pozdrawiam

      Usuń