piątek, 11 kwietnia 2014

Witariańskie "sernikowe" tarteletki

Kolejny witariański  deser z orzechami nerkowca w roli głównej. Ciasto bez cukru, bez nabiału i bez glutenu.





Pyszna mini wersja nernika:) uwielbiam orzechy nerkowca szczególnie w takim wydaniu.







Orzechy nerkowca trzeba namoczyć im dłużej tym lepiej.

Składniki na spód:
6 suszonych fig
6 suszonych daktyli
6 suszonych moreli
50 g wiórek kokosowych

Blenderujemy wszystko razem, powstałą masę dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek na tarteletki. Wkładamy na chwilę do lodówki.

 




Nadzienie nernikowe:
100g orzechów nerkowca
1 banan
 2 łyżeczki masła orzechowego ( najlepiej z nerkowców)
4 łyżeczki syropu z agawy ( lub więcej, nadzienie będzie słodsze )
2 łyżeczki soku z cytryny


Blenderujemy orzechy oraz syrop z agawy, tak aby powstała gładka masa.
Dodajemy banana,sok z cytryny i na koniec masło orzechowe.
Dzielimy na pół i wykładamy na wcześniej schłodzony spód.
Do dekoracji użyłam jagód goji i migdałów.





Jedna foremka została opróżniona w 10 min, druga wylądowała w zamrażalniku na czarna godzinę...





 Pyszotka :)



2 komentarze :

  1. ja kocham nerkowce w każdym wydaniu! coś czuję, że jedząc takie serniczki byłabym po prostu w siódmym niebie! fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są wyśmienite! uwielbiam wszystkie nerniki :)

      Usuń