Pyszna mini wersja nernika:) uwielbiam orzechy nerkowca szczególnie w takim wydaniu.
Orzechy nerkowca trzeba namoczyć im dłużej tym lepiej.
Składniki na spód:
6 suszonych fig
6 suszonych daktyli
6 suszonych moreli
50 g wiórek kokosowych
Blenderujemy wszystko razem, powstałą masę dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek na tarteletki. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Nadzienie nernikowe:
100g orzechów nerkowca
1 banan
2 łyżeczki masła orzechowego ( najlepiej z nerkowców)
4 łyżeczki syropu z agawy ( lub więcej, nadzienie będzie słodsze )
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Blenderujemy orzechy oraz syrop z agawy, tak aby powstała gładka masa.
Dodajemy banana,sok z cytryny i na koniec masło orzechowe.
Dzielimy na pół i wykładamy na wcześniej schłodzony spód.
Do dekoracji użyłam jagód goji i migdałów.
Jedna foremka została opróżniona w 10 min, druga wylądowała w zamrażalniku na czarna godzinę...
Pyszotka :)
ja kocham nerkowce w każdym wydaniu! coś czuję, że jedząc takie serniczki byłabym po prostu w siódmym niebie! fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńsą wyśmienite! uwielbiam wszystkie nerniki :)
Usuń