sobota, 5 kwietnia 2014

Wegańskie ciasto jaglane z jabłkami

Dziś dla odmiany coś pieczonego .Trzy razy bez! Ciasto bez białego cukru, bez mąki i bez nabiału! :)







Bardzo proste w wykonaniu w oryginalnym przepisie są tylko 2 składniki ( kasza i jabłka). U mnie trochę modyfikacji ;)







Składniki: 
300 g surowej kaszy jaglanej
1,2 kg jabłek
2 łyżki cukru kokosowego 
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
garść rodzynek

Mieszamy kaszę jaglaną,cukier kokosowy i cynamon, po czym dokładamy starte jabłka, rodzynki i wanilię. Mieszamy wszystko razem.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

 






Pieczemy do zezłocenia wierzchu ( w oryginalnym przepisie było to 90 minut) u mnie godzina i 15 min. Ciasto jest zwarte, na wierzchu kasza jaglana tworzy chrupiącą warstwę, w środku jest miękka.






Pyszotka :)




11 komentarzy :

  1. extra pomysł:) i te wypadające ziarenka:) zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobraź sobie, że wczoraj po treningu też zrobiłam takie samo ciasto. Tylko kasza i jabłka:) Super zbieg okoliczności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jest te ciasto. Wpadnij do mnie, też korzystam w kuchni z kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż trudno uwierzyć, że surowa kasza w piekarniku zmięknie, byłam przekonana, że trzeba ją wcześniej ugotować :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię to ciasto, jest super, zdecydowanie godne polecenia :)

    http://usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O,super przepis, ale mam pytanie, czy mogę najpierw tę kaszę zmielić w blenderze, żeby ciasto bardziej przypominało w konsystencji ciasto tradycyjne?

    OdpowiedzUsuń