Bardzo proste w wykonaniu w oryginalnym przepisie są tylko 2 składniki ( kasza i jabłka). U mnie trochę modyfikacji ;)
Składniki:
300 g surowej kaszy jaglanej
1,2 kg jabłek
2 łyżki cukru kokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
garść rodzynek
Mieszamy kaszę jaglaną,cukier kokosowy i cynamon, po czym dokładamy starte jabłka, rodzynki i wanilię. Mieszamy wszystko razem.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczemy do zezłocenia wierzchu ( w oryginalnym przepisie było to 90 minut) u mnie godzina i 15 min. Ciasto jest zwarte, na wierzchu kasza jaglana tworzy chrupiącą warstwę, w środku jest miękka.
Pyszotka :)
Ale świetne ;) !
OdpowiedzUsuńŚwietne bo proste !:) i smaczne ;)
Usuńextra pomysł:) i te wypadające ziarenka:) zapisuję:)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńWyobraź sobie, że wczoraj po treningu też zrobiłam takie samo ciasto. Tylko kasza i jabłka:) Super zbieg okoliczności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjaglanka górą :)
OdpowiedzUsuńSuper jest te ciasto. Wpadnij do mnie, też korzystam w kuchni z kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAż trudno uwierzyć, że surowa kasza w piekarniku zmięknie, byłam przekonana, że trzeba ją wcześniej ugotować :P
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto, jest super, zdecydowanie godne polecenia :)
OdpowiedzUsuńhttp://usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html
O,super przepis, ale mam pytanie, czy mogę najpierw tę kaszę zmielić w blenderze, żeby ciasto bardziej przypominało w konsystencji ciasto tradycyjne?
OdpowiedzUsuń