niedziela, 26 października 2014

Wegańskie, bezglutenowe ciasto orzechowo-czekoladowe / Vegan, gluten free penut-chocolate cake

Po fudge pozostało jedynie smaczne wspomnienie, na weekend zrobiłam wegańskie, bezglutenowe ciasto orzechowo-czekoladowe, ze względu na dużą zawartość daktyli myślę że śmiało może uchodzić za bez cukrowe ciasto karmelove :> Ciasto posmakuje również osobom uzależnionym od masła orzechowego!

Spód
Składniki:
60 g płatków migdałowych
20 g płatków kokosowych
1 łyżka raw kakao
szczypta soli
8 - 10 szt. daktyli
kilka kropli esencji wanilii
1 łyżka melasy karobowej
30 g orzechów nerkowca
1 łyżeczka mleka kokosowego




Zalewamy wszystkie daktyle ciepła woda, daktyle musza być moczone minimum 20 min, dobrze jak będą miękkie.
Miksujemy ze sobą wszytskie składniki, w tym 8 szt. daktyli, powstałą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie  tortownica - 18 cm).
Wkładamy do zamrażalnika i zabieramy się do robienia nadzienia. 


Nadzienie
Składniki:
13 szt. daktyli
100 g masła orzechowego
10 g oleju kokosowego
50 ml mleka kokosowego (miąższ)
1 łyżeczka melasy karobowej / lub innego słodu
szczypta soli
50 g płatków migdałowych




Odsączamy pozostałe daktyle, miksujemy je na masę, dodajemy pozostałe składniki ( poza migdałami), miksujemy wszystko do postania kremowej masy, na koniec dodajemy migdały i lekko mieszamy. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wkładamy do zamrażalnika.


Polewa czekoladowa
Składniki:
80 ml mleka kokosowego
30 g  raw kakao
10 g masła orzechowego
kilka kropli esencji waniliowej
1 łyżeczka melasy karobowej
80 g olej kokosowy


Do lekko podgrzanego oleju kokosowego dodajemy masło orzechowe, melasę karobową, mleko kokosowe, esencje waniliową ciągle mieszając, na koniec dodajemy  kakao. Powstałą czekoladową polewę wylewamy na ciasto.
Udekorowałam ciasto pestkami granatu  :)




Użyłam melasy karobowej bo dla mnie ma bardzo ciekawy smak poza tym jest bogata w żelazo, myślę że śmiało można użyć innego słodu.

Pyszota !!!<3

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


6 komentarzy :

  1. wow, to ciacho wygląda obłędnie! chyba już po pierwszym kęsie bym odfrunęła :D jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! i masz racje, ciasto dodaje skrzydeł ..... niebiańskie :D

      Usuń