czwartek, 24 kwietnia 2014

Roślinne brownie - 100% roślinne ciasto z fasoli

Powiem szczerze, że do tego przepisu podeszłam bardzo, bardzo sceptycznie. Ciasto z fasoli ?!?! Okazuje się, że Dziki Naśladowca ( z którego bloga przepis pochodzi )  ma racje! Absolutnie przepyszne ciasto roślinne!:D Bez grama mąki, cukru i nabiału!






Składniki:

Ciasto
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki syropu daktylowego albo syropu z agawy
- 2 łyżki raw kakao
 -2 łyżki karobu 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cynamon, kardamon, esencja waniliowa
- garść żurawiny 

Przybranie
- wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie 
- polewa czekoladowa ( 2 łyżki oleju kokosowego - lekko ciepłego, 2 łyżeczki syropu z agawy, 4 łyżeczki karobu)






Fasole płuczemy oraz odsączamy, następnie miksujemy z bananami. Masa musi zrobić się gładka i bez grudek, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy żurawinę i lekko mieszamy. Przekładamy do średniej keksówki.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.






Ciasto pozostawiamy w piekarniku aż do wystygnięcia. Później dekorujemy polewą "czekoladową" i orzechami.







Ciasto jest mokre, słodkie i czekoladowe! Zapomniałam napisać, że przede wszystkim jest ZDROWE!


6 komentarzy :

  1. Super, zapisuję do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z wielką chęcią upiekłabym tak smaczne i pełne zdrowia ciasto! musi świetnie smakować skoro już tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

      Usuń
  3. uwielbiam takie nietypowe słodkości, a rośliny strączkowe w ciastach bardzo lubię :) pyszny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam słodkie ciasto z fasoli efekt pozytywnie mnie zaskoczył :)

      Usuń