Najlepsze muffinki dyniowe robi moja bratowa Karolina :* ten przepis jest zmodyfikowaną wegańsko-bezglutenową wersją jej muffinek <3 <3 <3
Składniki:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
200 g płatków migdałowych
1 szklanka puree z dyni piżmowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
cynamon
szczypta soli
2 łyżki siemienia lnianego zalane 150 ml wody
pestki dyni, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie
Do muffinek użyłam puree z dyni piżmowej, puszystości dodatkowo dodają drobno zmielone płatki migdałowe ;)
Płatki migdałowe i wiórki kokosowe miksujemy na bardzo bardzo drobną mąkę lekko klejącą.
Siemie lniane zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.
Puree dyniowe łączymy z miodem i masłem orzechowym, dodajemy siemie lniane, dokładnie mieszamy.
Osobno mieszamy mąkę migdałowa z kokosową, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Mokre składniki wlewamy do suchych. Na koniec dodajemy dodatki, dla mnie idealne są pestki z dyni, żurawina i orzechy włoskie.
Masę muffinkową nakładamy do foremek, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.
<3 <3 <3
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz