Składniki:
Spód
16 daktyli
5 łyżek wiórek kokosowych
2 garści orzechów nerkowca
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy około 20 min, następnie miksujemy razem z wiórkami kokosowymi i orzechami wykładamy na tortownice, mrozimy około 30 min.
Składniki
Szarlotka- nadzienie:
3-4 jabłka
cynamon
3 łyżeczki nasion chia
łyżeczka soku z cytryny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy cynamon, nasiona chia i sok z cytryny. Dobrze chwilę poczekać aż jabłka puszcza sok a chia wchłonie sok ( jeśli zależy nam na czasie nie trzeba czekać tylko podłożyć pod tortownicę talerz aby uniknąć potoku w lodowce).
Tak przygotowane jabłka wykładamy na spod i chowany do lodówki.
Składniki
Polewa
Polewa idealna z przepisu na Wegański sernik z kaszy jaglanej i nerkowców z polewą z masła orzechowego oraz daktyli
100 g daktyli
100 g masła orzechowego
100 ml mleka roślinnego
Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na min 1 h , następnie odsączamy dodajemy masło i miksujemy, w trakcie dolewamy mleka roślinnego, ilość mleka zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje.
Pyszną polewą polewamy szarlotkę i gotowe !
Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie polewy możemy posypać ciasto wiórkami kokosowymi ciasto tez będzie pyszne!
Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!
<3 <3 <3
#kocizłodziej
Wygląda pięknie. Też muszę zetrzeć jabłka, a nie kroić. :)
OdpowiedzUsuńCud Miód Szarlotka :) Malina?
OdpowiedzUsuńA powiedz w jakiej formie pieczesz? Ja przemyślę nad kwadratem - w takie kostki pokroje.
Usuńps. fajny blog. :)
Hej dziękuje :) ta tortownica ma 18 cm :)
Usuń