poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekana owsianka z bananem i jabłkiem / Banana-Apple Oatmeal Crisp

Kiedyś owsianka była  dla mnie nie do przełknięcia, a owsianka zrobiona na samej wodzie a nie na mleku nie istniała ... Wiem że wiele osób chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe, bądź które są na diecie  zmagają się z tym samym. Alternatywą jest owsianka zapiekana, jest mnóstwo przepisów więc na pewno każdy znajdzie swoją ulubioną, ja daje przepis na moją wersje zapiekanej owsianki z jabłkiem i bananem :)

Składniki:
4 łyżki płatków owsianych ( bezglutenowych albo zwykłych)
2 łyżki mąki z amarantusa
50 ml oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
1 banan
1 duże jabłko
garść rodzynek
cynamon
ekstrakt z wanilii



Płatki  owsiane mieszamy z mąką, olejem i cukrem kokosowym. Jabłko ścieramy na tarce o dużych  oczkach,  mieszamy z pokrojonym bananem, z namoczonymi uprzednio rodzynkami i przyprawami.
Wykładamy do dwóch naczyń do zapiekania, na spód owoce a następnie płatki, pieczemy około 20-30 min  w 160 stopniach.

"Owsianka" jest aromatyczna i chrupiąca :)


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


5 komentarzy :

  1. Ja owsianki bardzo lubię, zarówno te pieczone jak i gotowane :) Na samej wodzie nigdy nie robiłam, ale banan na pewno nada fajną konsystencję :) Twoja owsianka wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sama kiedyś nie jadłam owsianek, ale od jakiś 3 lat jest to moje najlepsze śniadanie, po prostu uwielbiam je :) bardzo fajny przepis, takie właśnie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczona owsianka jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie zapiekane owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczoną owsiankę do tej pory robiłam tylko raz, muszę spróbować ponownie :)

    OdpowiedzUsuń