sobota, 20 grudnia 2014

Witariańskie, bezglutenowe babeczki z musem daktylowym i polewą "czekoladową" / RAW, gluten free cupcakes with raw chocolate and date mousse

Babeczki bez świątecznej aranżacji ale jak najbardziej nadają się na świąteczny stół. Myślę, że jeden "świateczny" przepis na tym blogu wystarczy ;)
Babeczki są bardzo kremowe, przed podaniem najlepiej lekko schłodzić.


Składniki 
Spód
10 szt. suszonych moreli
3-4 łyżki kokosowych chipsów
5-10 g migdałów 

Wszystkie składniki miksujemy razem, powstałą masę wykładamy  do sylikonowych foremek i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składowych przepisu.





Składniki 
Mus daktylowy:
10 szt. suszonych daktyli
1 jabłko
1 łyżka masła z nerkowców
kilka kropli ekstraktu z wanilii
cynamon

Daktyle zalewami gorącą wodą - postawiamy, po minimum 20 minutach odsączamy wodę, daktyle muszą być bardzo miękkie.
Jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach ( będziemy potrzebować około 4 łyżki starego jabłka).

Miksujemy daktyle z masłem z nerkowców, dodajemy przyprawy, następnie dodajemy starte jabłko, miksujemy krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.

Masę wykładamy na spód - również chłodzimy.




Składniki
Mus "czekoladowy"
1/2 awokado ( bardzo dojrzałe)
1 banan
15-20 ml syrop z agavy ( do smaku )
4 łyżeczki raw kakao

Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę, testujemy ilość słodu i wykładamy na wykładamy na wcześniej przygotowane babeczki, mrozimy.



Z podanego przepisu wyszło mi 6 sztuk przepysznych surowych babeczek, są bardzo słodkie i bardzo kremowe.

Pyszota! <3

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free

3 komentarze :

  1. genialne babeczki, już czuję tą słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bomba :)! Może zostanie dla mnie jedna w lodówce ;)?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo słodkie, bardzo kremowe, bardzo zdrowe? to coś dla mnie! wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń