Od jakiegoś czasu chodził za mną pieczony jagielnik ale do pieczenia pierwszego ciasta z kaszy jaglanej zainspirował mnie przepis Weganki.
Spód
Składniki:
100 g - wykorzystałam pulpę z mleka migdałowego
20 g płynnego oleju kokosowego
30 g płatków ryżowych
20 g syropy z agawy
20 ml - mleka migdałowego
Wszystkie składniki mieszamy razem, wykładamy na tortownicę (którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym i oprószamy mąką ryżową lub inną. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.
Jagielnik czyli wegański "sernik"
Składniki:
1 1/2 szkl. kaszy jaglanej
3 szklanki (gotowanie) +1 szklanka (pieczenie) mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
sok z 1 pomarańcza
bakalie - garść rodzynek , jagód goji, suszone mango oraz płatki kokosowe
30 ml +/ - syropu z agawy
szczypta soli
Kaszę jaglaną płuczemy gorącą przegotowaną wodą, gotujemy z mlekiem migdałowym około 20-25 min w razie potrzeby dolewamy mleka.
Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok.
Po ugotowaniu, kaszę jaglaną blenderujemy z syropem z agawy, mlekiem, sokiem pomarańczowym oraz ekstraktem z wanilii na bardzo bardzo gładką masę. Bardzo pomocne będzie urządzenie wysokoobrotowe.
Do powstałej masy wrzucamy odcedzone bakalie, lekko mieszamy, wykładamy na ostudzony spód.
Pieczemy około godzinę w 180 stopniach, w zależności od piekarnika można ostanie 10 min włączyć termoobieg aby jagielnik się przyrumienił.
Ciasto posypałam cukrem kokosowym.
świetny pomysł na wegański sernik bez użycia tofu, zrobię na pewno :) !
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszny i smakuje sernikowym maniakom więc pozytywnie przeszedł testy :D
Usuńnapatrzeć się nie mogę - jest fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuń:D też mi się tak wydaje <3
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa smakuje....bajecznie :D
UsuńA może jednak na to mam jeszcze większą ochotę :). Wygląda pysznie! Czy można go jakoś połączyć z tofurnikiem z jabłkami :)? 16 dni :D
OdpowiedzUsuńA jakiej średnicy jest blaszka? :D
OdpowiedzUsuń