poniedziałek, 15 grudnia 2014

Wegański, bezglutenowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej bez nabiału, bez glutenu i bez cukru./Vegan, gluten free, dairy free "cheesecake" made with millet

Czy wyobrażacie sobie Święta bez sernika? Ja sobie nie wyobrażam ... to ciasto może śmiało zastąpić świąteczny sernik ...pyszne i zdrowe dla wegan, bezglutenowców i innych roślinożerców! Przygotowania do Świąt w pełni!

 



Od jakiegoś czasu chodził za mną pieczony jagielnik ale do pieczenia pierwszego ciasta z kaszy jaglanej zainspirował mnie przepis Weganki.

Spód
Składniki:
100 g - wykorzystałam pulpę z mleka migdałowego
20 g płynnego oleju kokosowego
30 g płatków ryżowych
20 g syropy z agawy
20 ml - mleka migdałowego



Wszystkie składniki mieszamy razem, wykładamy na tortownicę (którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym i oprószamy mąką ryżową lub inną. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.





Jagielnik czyli wegański "sernik"
Składniki:
1 1/2 szkl. kaszy jaglanej
3 szklanki (gotowanie) +1 szklanka (pieczenie) mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
sok z 1 pomarańcza
bakalie - garść rodzynek , jagód goji, suszone mango oraz płatki kokosowe
30 ml +/ - syropu z agawy
szczypta soli

Kaszę jaglaną płuczemy gorącą przegotowaną wodą, gotujemy z mlekiem migdałowym około 20-25 min w razie potrzeby dolewamy mleka.

Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok.

Po ugotowaniu, kaszę jaglaną blenderujemy z syropem z agawy, mlekiem, sokiem pomarańczowym oraz ekstraktem z wanilii na bardzo bardzo gładką masę. Bardzo pomocne będzie urządzenie wysokoobrotowe.

Do powstałej masy wrzucamy odcedzone bakalie, lekko mieszamy, wykładamy na ostudzony spód.

Pieczemy około godzinę w 180 stopniach, w zależności od piekarnika można ostanie 10 min włączyć termoobieg aby jagielnik się przyrumienił. 



Ciasto posypałam cukrem kokosowym.


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free



8 komentarzy :

  1. świetny pomysł na wegański sernik bez użycia tofu, zrobię na pewno :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest naprawdę pyszny i smakuje sernikowym maniakom więc pozytywnie przeszedł testy :D

      Usuń
  2. napatrzeć się nie mogę - jest fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A może jednak na to mam jeszcze większą ochotę :). Wygląda pysznie! Czy można go jakoś połączyć z tofurnikiem z jabłkami :)? 16 dni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakiej średnicy jest blaszka? :D

    OdpowiedzUsuń