Ciasto śmiało może zastąpić tradycyjny sernik :) Bardzo smakuje mi połączenie tofu i banana!
Spód
Składniki:
50 g płatków błyskawicznych z kaszy jaglanej
50 g mąki ryżowej
10 g mąki migdałowej
1 łyżka masła kokosowego
100 ml mleka ryżowego
10 ml syropu klonowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, następnie masę wykładamy (na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Masa Tofu
Składniki:
500 g tofu
sok z 1 cytryny
20-25 ml syropu klonowego
2 banany + 1 banan
3 łyżeczki masła orzeczonego
150 ml mleka ryżowego ( lub innego roślinnego)
Tofu, sok z cytryny, syrop klonowy miksujemy w urządzeniu wysokoobrotowym wraz z mlekiem roślinnym. Dodajemy po 50 ml mleka i miksujemy dalej ( i tak 3 razy).Następnie dodajemy 2 banany i masło orzechowe, miksujemy wszystko na bardzo gładką masę. W tym momencie należy sprawdzić czy ilość słodu nam odpowiada, jeżeli mocno czujemy smak soi dodajemy więcej cytryny.
Na koniec dodajemy jednego ( drobno pokrojonego w kostkę ) banana i wszystko lekko mieszamy. Masę tofu wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Mus z jabłek
Składniki:
250 g startych jabłek
3 łyżeczki chia
Nasiona mieszamy z jabłkami odkładamy na minimum 1 h do lodówki. Proponuje zacząć od przygotowania musu.
Kiedy nasz torurnik wyciągniemy z pieca nakładamy na niego mus jabłkowy i dekorujemy dowolnie np jagodami goji :)
Ciasto jest bardzo sycące, polecam szczególnie miłośnikom połączenia <3 banan i orzecha <3
świetny! ja jestem miłośnikiem połączenia banan+orzech! :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne to ciacho, od razu wyobrażam sobie jak musi pysznie smakować, ale tak się chyba nie da, to trzeba po prostu spróbować! :)
OdpowiedzUsuńTak sobie oglądam Twoje super przepisy i miałabym wielką ochotę na to ciasto ;).
OdpowiedzUsuń