środa, 4 czerwca 2014

Witariański,bezglutenowy sernik z nerkowców z truskawkami

Kocham truskawki <3 ! Sezon na pyszne truskawki uznaje za otwarty! Przepis na kremowy witariański,bezglutenowy sernik z nerkowców oficjalnie staje się moim ulubionym przepisem na blogu! Przyznaje się od razu zjadłam dwa kawałki :D




Składniki
Spód
100g daktyli
100g moreli
75 g migdałów


Wszystkie składniki miksujemy razem, powstałą masę wykładamy na 18 cm tortownicę i wkładamy na chwilę do lodówki.





 Aby uzyskać kremową konsystencję "nernika", należy orzechy nerkowca namoczyć dużo wcześniej. Tym razem moczyłam nerkowce około 10 h.






Składniki
Masa orzechowa
200 g  orzechów nerkowca
4 łyżki gęstego mleka kokosowego
syrop z agawy
sok z limonki


Orzechy nerkowca miksujemy na bardzo, bardzo gładką konsystencję. Dodajemy mleko kokosowe ( bardzo dobrze sprawdza się gęsta cześć mleka koksowego z puszki ) oraz syrop z agawy.Jeżeli chodzi o sok z limonki należy dodawać go bardzo ostrożnie tylko dla podkreślenia smaku. Niestety bez urządzenia wysokoobrotowego ten proces jest  żmudny ale wysiłek jest warty swojej ceny!





Masę z nerkowców wykładamy na wcześniej schłodzony spód, tortownicę z ciastem możemy śmiało włożyć na około 1 godzinę do zamrażalnika.






Truskawki (pokroiłam w plasterki) 
sok z limonki
syrop z daktyli
esencja waniliowa


Pokrojone w talarki truskawki skropiłam sokiem z limonki, dodałam syrop z daktyli i esencje waniliową.





Ciasto jest bardzo kremowe, masa "serowa" niesamowicie komponuje się z truskawkami. Glazura daktylowo-waniliowa na truskawkach jest przepyszna!





Pyszota!


Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


8 komentarzy :

  1. Aż ślinka leci. Cudowny i z pewnością przepyszny. Chciałam Cię zapytać, bo czytałam , w któryś Twoim przepisie, że ubijałaś bitą śmietanę z mleka kokosowego. Próbowałam ostatnio też ubić, ale nie chciała zesztywnieć, Nie wiem co robiłam źle, bo w lodówce stało kilka godzin i wzięłam bez tej wody i i tak nic z tego. Może Ty masz jakiś sposobik?

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny sernik! już od dawna chciałam spróbować ten z nerkowców i właśnie chyba zaczną od tego - jest genialny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kocham truskawki :)
    Bardzo jestem ciekawa, jak taki sernik smakuje. Bp wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy spód nie przykleja się do tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić gęste mleko kokosowe? Domowe nie wychodzi takie gęste, sklepowe chyba raczej wszystkie w puszce, a ja jestem antypuszkowa. Pomocy

    OdpowiedzUsuń