Przepis jest banalnie prosty :)
Składniki:
Spód
70 g orzechów laskowych
30 g płatków migdałowych
75 g suszonych fig
75g daktyli
Orzechy i migdały mielimy na mączkę. Daktyle i figi zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez chwilę.Następnie miksujemy orzechy z figami i daktylami.Wykładamy na tortownicę i wkładamy do zamrażalnika.
Składniki:
Warstwa Bananowa
250 g mrożonych bananów
100 ml mleka kokosowego
20 g syropu z agawy
Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Lody już są gotowe! Są pyszne, proponuje trochę spróbować...tylko troszkę! Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Składniki
Warstwa Truskawkowa
200 g mrożonych truskawek
100 ml mleka kokosowego
syrop z agavy
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bardzo pomocne jest dobre urządzenie wysokoobrotowe.
Masę truskawkową wykładamy na zmrożoną masę bananową, przyozdabiamy bananami, migdałami i orzechami laskowymi, następnie chowamy z powrotem do zamrażalnika.
GOTOWE! <3
Tort szybko się rozmraża więc po pokrojeniu na kawałki trzeba szybko konsumować :D Warstwa bananowa jest bardziej kremowa niż truskawkowa.
Tort przechowujemy w zamrażalniku, u mnie jak zwykle szybko się skończył :D
jest fantastyczny! już wyobrażam sobie ten smak! :) będzie idealnym deserem na lato :)
OdpowiedzUsuńAlternatywa dla lodów :)
Usuńtakiemu lodowemu torcikowi to na pewno nie przepuszczę:) pozdrawiam super przepis
OdpowiedzUsuńDzięki i polecam :)
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńCudowny. Zapisuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMój komentarz chyba wcięło, więc ponownie wyrażam zachwyt i obiecuję wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń:D bardzo sie cieszę :D
Usuńjest cudowny , choć to chyba mało powiedziany - boski a tak ;-) :-) chyba go zrobię na swoje urodziny :-) bo to już niedługo ...
OdpowiedzUsuńTrochę inne podejście do lodów :D opłaca sie improwizować w kuchni!:)
UsuńJaki jest rozmiar tortownicy? Czy używasz konkretnego mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuńTortownica 18cm, mleko najcześciej firmy AROY-D :)
Usuń