wtorek, 10 maja 2016

Wegańska, bezglutenowa, szarlotka z polewą daktylową / Vegan, gluten free apple pie with date-peanut butter frosting

Szarlotkę robi się w tempie ekspresowym. Przepis dobrze sprawdza się gdy mamy ochotę na coś słodkiego ... teraz ...zaraz ...za 5 min ! :D



Składniki:
Spód
16 daktyli
5 łyżek wiórek kokosowych
2 garści orzechów nerkowca

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy około 20 min, następnie miksujemy razem z wiórkami kokosowymi i orzechami wykładamy na tortownice, mrozimy około 30 min.


Składniki
Szarlotka- nadzienie:
3-4 jabłka
cynamon
3 łyżeczki nasion chia
łyżeczka soku z cytryny

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy cynamon, nasiona chia i sok z cytryny. Dobrze chwilę poczekać aż jabłka puszcza sok a chia wchłonie sok ( jeśli zależy nam na czasie nie trzeba czekać tylko podłożyć pod tortownicę talerz aby uniknąć potoku w lodowce).

Tak przygotowane jabłka wykładamy na spod i chowany do lodówki.


Składniki
Polewa

Polewa idealna z przepisu na Wegański sernik z kaszy jaglanej i nerkowców z polewą z masła orzechowego oraz daktyli 

100 g daktyli 
100 g masła orzechowego
100 ml mleka roślinnego

Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na min 1 h , następnie odsączamy dodajemy masło i miksujemy, w trakcie dolewamy mleka roślinnego, ilość mleka zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje.

Pyszną polewą polewamy szarlotkę i gotowe !

Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie polewy możemy posypać ciasto wiórkami kokosowymi ciasto tez będzie pyszne!

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


<3 <3 <3

                                                      #kocizłodziej



4 komentarze :

  1. Wygląda pięknie. Też muszę zetrzeć jabłka, a nie kroić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cud Miód Szarlotka :) Malina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A powiedz w jakiej formie pieczesz? Ja przemyślę nad kwadratem - w takie kostki pokroje.

      ps. fajny blog. :)

      Usuń
    2. Hej dziękuje :) ta tortownica ma 18 cm :)

      Usuń