poniedziałek, 30 maja 2016

Babeczki owsiane z budyniem z kaszy jaglanej / Vegan oatmeal cupcakes with millet pudding

Przepis banalny i szybki w wykonaniu, bez  wymyślnych składników. Owsiane babeczki wypełnione po brzegi jaglanym budyniem i borówkami <3  Oczywiście kolejny zdrowy vege deser ;)

Składniki
Babeczki owsiane
180 g płatków owsianych górskich ( mogą być gluten free ) 
2 dojrzałe banany
garść rodzynek
garść żurawiny
1 łyżka masła orzechowego
cynamon


Rozgniecione banany łączymy z płatkami owsianymi, dodajemy masło orzechowe i bardzo dobrze mieszamy, dodajemy kolejne składniki.

Z powstałego ciasta robimy 12 kulek, następnie wypełniani nimi foremki i formujemy "miseczki".

Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.


Składniki
Budyń z kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki wiórek kokosowych
100 - 150 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
cynamon
syrop klonowy

Ugotowaną kasze jaglaną wraz z wiórkami kokosowymi miksujemy z mlekiem kokosowych ( mleko dolewamy powoli, żeby budyń nie był za rzadki ). Miksujemy, aż do powstania w miarę gładkiej masy, dodajemy cynamon i syrop klonowy ( do smaku ;) ).

Babeczki napełniamy budyniem i gotowe. 

Dodatkiem mogą być wszystkie owoce, które co mamy pod ręka ja użyłam borówek ale świetnie sprawdza się maliny, truskawki czy banany. 



Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


Takie cudne chabry zebrałam ostatnio na spacerze, nie wiem dlaczego ale te kwiatki wybitnie kojarzą mi się z dzieciństwem :)




<3 <3 <3


6 komentarzy :

  1. Ależ one śliczne!
    Mi też się chabry z dzieciństwem kojarzą. Z wiankami, które plotła mi Mama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie babeczki, no i chaber też tak wygląda, że chciałoby się go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń