Co zrobić kiedy namoczone nerkowce czekają aby wylądować w nerniku, a "klient" odwał zamówienie ?? Czyli potrzeba matką wynalazków, a raczej nowych pysznych przepisów ;)
Nie chciałam wykorzystywać namoczonych nerkowców do tworzenia kolejnego przepisu na nernik, powstały kostki z rozpływającym się, kremowym nadzieniem z nerkowców oraz musem z daktyli oraz mango <3.
Spód
Składniki:
65 g suszonych moreli
65 g suszonych rodzynek
40 g orzechów włoskich
40 g migdałów
1 1/2 masła migdałowego
Miksujemy razem wszystkie składniki, wykładamy na kwadratową blaszkę, wkładamy do zamrażalnika.
Masa z nerkowców
Składniki:
200 g nerkowców
banan
100 ml mleka ryżowego
kilka kropli
20 ml słodu - u mnie syrop klonowy
Sekret niesamowicie kremowej konsystencji polega na długości moczenia nerkowców, moczymy min 8 h, miksujemy z mlekiem roślinnym i odstawiamy na kolejnych min 8 h. Następnie miksujemy bardzo, bardzo dokładnie z bananem, wanilią oraz słodem ( do smaku ). Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wkładamy do zamrażalnika.
Mus daktylowy
Składniki:
150 g suszonych daktyli
mango
herbata earyl gray
Daktyle zalewamy ciepłą herbata earyl gray i odstawiamy na min 30 min, po tym czasie odsądzamy je i bardzo dokładnie miksujemy razem z mango na mus. Jak dla mnie nie ma potrzeby dodawania dodatkowego słodu ;) Mus wykładamy na zamarzniętą masę z nerkowców.
Kiedy mus lekko zamarznie polewamy wszystko surową polewą czekoladową przepis -> tutaj ,
proponuje użyć podwójnej porcji, polewę zawsze można zamrozić na później do innego przepisu.
Ciasto ponownie ląduje w zamrażalniku, mocno zmrożone kroimy w kostki, chwile przed podaniem wyciągamy z zamrażalnika, kostki szybko łapią ciepło i zamieniają się kremową, słodką przekąskę.
Mi osobiście najbardziej smakują kostki na maksa rozmrażane,bardzo kremowe z bardzo słodkim musem daktylowym <3 Jeden mankament- rozmrożone kostki ciężko nakłada się na talerzyki i ciasto nie wygląda już tak efektownie;)
<3 <3 <3
oj tak, uwielbiam takie ciasta i mam do nich ogromną słabość!
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńJesli raw i vegan wyglada tak pysznie, to poprosze!
o mamo, odebrało mi oddech na widok tego ciacha!!! <3 cuuuuudowne!
OdpowiedzUsuńYummy :D
OdpowiedzUsuńWygląda trochę jak snickers xD
OdpowiedzUsuń