czwartek, 2 lipca 2015

Co by tutaj zjeść? Odc.1: Zapiekany ryż z owocami / What to eat now? Epi.1: Baked rice with fruits

Nie masz pomysłu na  śniadanie / obiad / kolacje ? Potrzebujesz zrobić -> zjeść ->  posprzątać i nie wracać do zaganiania  jedzenia ? Pierwsza moja propozycja w takiej sytuacji  to ryż zapiekany z owocami !


Naczytałam się u mojej guru Pepsi Eliot na temat zmieszania kaloryczności ryżu  ! <3  Olej kokosy górą ! <3 Jeżeli  tak jak ja kochacie ryż  ale ubolewacie nad jego  kalorycznością proponuje zapoznać się  z  postem Pepsi i od dzisiaj w ten sposób przygotowywać ryż :)


Składniki:
200 g ryż ugotowany z olejem kokosowym
truskawki
owoce leśne
borówki amerykańskie
orzechy nerkowca
daktyle ( moczone 10 min w ciepłej wodzie)
syrop klonowy
150 ml mleka kokosowego




Do naczynia żaroodpornego nakładamy wszystkie owoce, posypujemy daktylami oraz orzechami nerkowca, oblewamy niewielką ilością  syropu klonowego, przykrywamy ryżem. Ja lubię polać cały ryż mlekiem kokosowym ewentualnie dodatkowo  na wierzch wysypać nieco cukru trzcinowego albo cukier z palmy kokosowej. Ryż zapiekamy około 30-40 min w 160 stopniach .

I to by było na tyle :)


Jeżeli Ci się śpieszy pomiń etap wcześniejszego przygotowania ryżu, ugotuj normalnie, a później idź pobiegać :)



P.S. - taką porcje ryżu można dodatkowo polać pysznym zimnym mlekiem kokosowym <3

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



4 komentarze :

  1. takie posiłki to ja rozumiem <3 mogłabym jeść, jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż na słodko, jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryż na słodko. :) i wcale nie musi być klasycznie z jabłkiem i cynamonem. ;)

    OdpowiedzUsuń