niedziela, 21 czerwca 2015

Wegańskie ciasteczka z batatów z nasionami chia / Vegan sweet potato cookies with chia

Bataty odkryłam przy okazji zmiany nawyków żywieniowych, jestem w nich zakochana <3
Uwielbiam jej jeść pieczone razem z cukinią i marchewką! Niedawno upiekłam pyszne brownie z batatów, natomiast dzisiaj wrzucam przepis na ciasteczka z batatów z nasionami chia.  <3 <3 <3

Składniki:
600 g upieczonego batata
85 ml mleka kokosowego
15 ml syropu klonowego
85 g masła orzechowego
20 g ziarna konopi
10 g siemienia lnianego 
20 g mąki ryżowej
35 g orzechów włoskich
3 łyżeczki nasion chia



3 łyżeczki nasion chia zalewamy 50 ml wody, odstawiamy do momentu aż chia napęcznieje.

Upieczonego i schłodzonego ziemniaka miksujemy z mlekiem kokosowym,syropem z agawy, masłem orzechowym, mąką ryżową i siemieniem lnianym, następnie dosypujemy nasion konopi, drobno posiekane orzechy włoskie i przyprawy, mieszamy. 

Do masy wlewamy nasiona chia i lekko mieszamy.

Formujemy ciasteczka, pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 30 min.  


Ciasteczka polałam polewą czekoladową <3 

Składniki
Polewa czekoladowa:
4 łyżki oleju kokosowego - lekko ciepłego, 
2 łyżeczki syropu klonowego
4 -5  łyżeczki surowego kakao

Ciasteczka są pyszne zwłaszcza na zimno, poprzez dodanie nasion chia uzyskujemy ciekawą konsystencje :)

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


3 komentarze :

  1. pyszne ciasteczka, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kto by pomyślał, że takie fajne ciacha z batata można zrobić - zdrowe i pyszne zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z batata? Nie wpadłabym! Superowe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń