niedziela, 15 marca 2015

Witariański jabłecznik z musem daktylowym bez cukru, bez glutenu / RAW Vegan Apple Pie with date mousse

Idzie wiosna :D z tej okazji trochę surowizny :) Dzisiaj w roli głównej jabłka i daktyle... potrzebne będą również banany i moje ukochane masło orzechowe :)

Składniki
Spód
100 g daktyli
50 g całych migdałów
10 g wiórek kokosowych

Moczymy daktyle w ciepłej wodzie, po około 20 min odsączamy, miksujemy z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wykładamy na dno tortownicy - 15 cm, wstawiamy do zamrażalnika.





Składniki
Mus daktylowy
140 g daktyli
50 g masła orzechowego
15 g całych migdałów
3 łyżki wiórek kokosowych

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie do momentu, aż będą bardzo miękkie. Po odsączeniu miksujemy daktyle na gładka masę, następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy, do połączenia składników.
Powstałą masę dzielimy ma dwie części do jednej z nich dodatkowo dodajemy całe  migdały oraz wiórki kokosowe. Miksujemy na w miarę gładką masę.

Przygotowanie jabłek i bananów:
2 jabłka
1 banan
pół cytryny
łyżeczka syropu klonowego

Obieramy jabłka, wycinamy gniazda, tniemy na "donaty", następnie przecinamy na pół. Banana tniemy na cienkie plasterki. Banana i jabłka  zalewamy sokiem z połowy cytryny z dodatkiem syropu klonowego, mieszamy tak aby każdy plaster był obtoczony sokiem. Odstawiamy na min 15 min.

\

Na zmrożony spód wykładamy połowę jabłek i banana, następnie wykładamy połowę musu daktylowego ( bez migdałów i wiórek kokosowych ). Przykrywamy drugą połową jabłek i banana, na wierzch wykładamy pozostały mus. Masa daktylowa jest dosyć lepka, najłatwiej rozprowadzić ją lekko zwilżonymi opuszkami palców.

Ciasto przechowujemy w lodówce.




Ciacho jest mega słodkie, składniki świetnie się komponują :) Nic tylko czekać na wiosnę :D


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


8 komentarzy :