czwartek, 26 lutego 2015

Wegańskie, bezglutenowe Brownie ze słodkiego ziemniaka / Vegan Sweet Potato Brownies Gluten Free

Z okazji małej rocznicy dzisiaj prawdziwa smakowa petarda :) Minął rok od  momentu pojawienia się pierwszej publikacji na blogu, poza tym ten post jest 100 moim wpisem na Vea <3 Green ... jest moc ;)
W tym tygodniu dogadzam sobie wegańskim brownie ze słodkiego ziemniaka. Bataty do kupienia np. w biedronie.


Składniki 
Brownie:
2 ziemniaki około 500 g
60 g płatków migdałowych
85 g wiórków kokosowych
5 szt. daktyli
garść żurawiny
35 g masła orzechowego migdałowego
5-6 łyżeczek surowego kakao
30 ml mleka roślinnego
20 ml syropu klonowego ...lub więcej ;)


Ziemniaki pieczemy do miękkości ( można upiec w całości w foli aluminiowej i "wyskrobać" środek, można ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i upiec, obydwa sposoby się sprawdzają). 

Namaczamy daklyle i żurawinę w ciepłej wodzie, po około 30 min miksujemy na gładką masę.

Po ostygnięci blenderujemy ziemniaki na słodkie puree.

Do puree dorzucamy pozostałe  składniki i miksujemy aż składniki sie połączą




Masę wykładamy na kwadratową blaszkę wcześniej wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 25-35 min. 

Brownie świetnie smakuje z polewą czekoladową....

Składniki
Polewa czekoladowa:
4 łyżki oleju kokosowego - lekko ciepłego, 
2 łyżeczki syropu klonowego
4 -5  łyżeczki surowego kakao




Ciasto wspaniale sprawdza się jako "zabijacz" głodu czekoladowego :)

Jeżeli nie masz pod ręka słodkiego ziemniaka możesz zrobić bronie z czerwonej fasoli -> wegańskie bezglutenowe brownie z fasoli

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


9 komentarzy :

  1. Super wygląda:) jestem zazdrosna bo też bym taki chciała na śniadanie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakowicie wygląda ! Składniki przepisu są super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne! akurat dziś jadłam czekoladowego batat w owsiane :D a na takie pełnowymiarowe brownie mam jeszcze większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeah w końcu jakieś ciasto bez oleju rzepakowego i szklanki cukru!!! czy tego cholernego ksylitolu

    OdpowiedzUsuń