Przepis został odnaleziony ! Szarlotka w wersji czekoladowej, bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Jabłka doskonale komponują się z czekoladową jaglana kruszonką ...
Składniki
Spód
200g ugotowanej kaszy jaglanej
11/2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki słodu ( u mnie syrop klonowy)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka siemienia lnianego
Ugotowaną kaszę blenderujemy, nie dopuszczając aby masa była całkowicie gładka, dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy ( 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni ) na około 30 min.
Składniki
około 400 g startych na dużych oczkach jabłek
cynamon
ekstrakt z wanilii
2 łyżeczki syropu klonowego
Mieszamy wszystkie składniki ;)
Składniki
Czekoladowa kruszonka:
100 g ugotowanej kaszy jaglanej (koniecznie na sypko)
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki cukru koksowego
1 łyżka raw kakao
Kasze jaglaną mieszamy z pozostałymi składnikami, tak aby olej i kakao obtoczyło ziarenka kaszy, mieszanka ma być sypka.
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy mus jabłkowy, następnie zasypujemy warstwę jabłkową pyszną czekoladową kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 30 min.
Ciasto jest pyszne, bardzo aromatyczne i na pewno będzie smakowało zwolennikom jabłeczników :) Jeżeli nie do końca odpowiada Wam mąka z amarantusa można ją zamienić na np. mąkę ryżową :)
wygláda naprawde apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńrobisz na prawdę świetne ciasta! aż trudno wzrok oderwać, tak apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńale świetne ciasto! aż nabrałam ochoty na słodkie! :)
OdpowiedzUsuń