niedziela, 10 sierpnia 2014

Wegańskie, bezglutenowe brownie z jaglanym budyniem, borówkami i jabłkami

Zdrowe ciasto czekoladowe? Ależ takkkkkkk!!!! Bez glutenu, bez cukru, zakalcowate, słodkie i lekko ciągnące się pyszne brownie. Można je jeść z dodatkami ale świetnie smakuje również bez dodatków:)


  
 Składniki na brownie:
 około 420 g ugotowanego słodkiego ziemniaka
100g suszonych daktyli
50 g masła orzechowego
50 g mielonych migdałów
50g mąki ryżowej
3 czubate łyżki RAW kakao albo karobu
10-20 g syropu klonowego
sól
ekstrakt waniliowy
 

Ugotowanego ziemniaka, daktyle ( wcześniej namoczone w ciepłej wodzie) i masło orzechowe miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy składniki suche, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz syrop klonowy,po wymieszaniu  próbujemy czy jest wystarczająco słodkie.

Masę wykładamy na kwadratową blaszkę wcześniej wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 25-35 min.  ( do suchego patyczka ;) )

Wersja z dodatkami poniżej :) 



Przepisów na budyń jaglany jest sporo, jeżeli macie jakiś sprawdzony można go jak najbardziej użyć, ja lubię przepis Jadlonomii ze zmielona kaszą jaglaną ze względu na czas przygotowanie.

Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
4 łyżeczki zmielonej kaszy jaglanej
dwie szklanki mleka kokosowego
syrop klonowy
ekstrakt  z wanilii

Do małego garnuszka wlewamy mleko oraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki, często mieszamy trzepaczką aby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy będzie odpowiednio gęsty, a kasza miękka wyłączamy.

 



Jeżeli zdecydujecie się na wersje z budyniem jaglanym, należy na piekące się brownie ( po około 15 min  w piecu)  wyłożyć budyń jaglany i owoce.

Ja starłam dwa słodkie polskie jabłka;) dodałam cynamon oraz sok z cytryny, następnie wyłożyłam na wierzch ciasta, na koniec dodałam garść borówek amerykańskich. Ciasto wraca do piekarnika na resztę czasu.


Brownie jest wyśmienite na ciepło ale jeszcze lepsze jak wystygnie :)
 

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



7 komentarzy :

  1. fantastyczny pomysł na brownie, tyle w nim zdrowia! same ulubione składniki tu widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. :)) Żeby było śmiesznie patrząc na zdjęcie ciasta, myślałam że na górze zamiast startego jabłka jest marchewka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie trafiłam na Twojego bloga, jak tylko zobaczyłam przepisy z rodzaju "wegańskie bezglutenowe" to się zakochałam! mam tylko pytanie co do brownie - czy mogę zastąpić mąkę ryżową inną mąką bezglutenową, a mleko kokosowe np. ryżowym?
    zapraszam też do mnie --> http://greeneiro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! bardzo mi miło!:)
      jeżeli chodzi o mąkę i mleko to myślę że śmiało możesz próbować:)
      ja używam mleka kokosowego do kaszy jaglanej bo taki smak mi odpowiada ale ostatnio robiłam z mlekiem migdałowym i również była pyszna :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wow, trafiłam na tego bloga przypadkiem i już się zakochałam w tych przepisach. *.* Jestem wegetarianką, ale mimo wszystko nigdy nie sądziłam, że przepisy na wegańskie ciasta mogą być tak proste i wdzięczne, na pewno będę podejmować pierwsze próby wegańskich wypieków z tymi przepisami. :D

    OdpowiedzUsuń