poniedziałek, 16 lutego 2015

Wegański, bezglutenowy, czekoladowy jabłecznik z kaszy jaglanej / Vegan, gluten-free ,Chocolate Apple Pie with millet

Przepis został odnaleziony ! Szarlotka  w wersji czekoladowej, bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Jabłka doskonale komponują się z czekoladową jaglana kruszonką ...



Składniki
Spód
200g ugotowanej kaszy jaglanej
11/2 łyżki mąki z amarantusa 
2 łyżki słodu ( u mnie syrop klonowy)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka siemienia lnianego

Ugotowaną kaszę blenderujemy, nie dopuszczając aby masa była całkowicie gładka, dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy ( 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni ) na około 30 min.



Składniki
Mus jabłkowy
około 400 g startych na dużych oczkach jabłek
cynamon
ekstrakt z wanilii
2 łyżeczki syropu klonowego

Mieszamy wszystkie składniki ;)



Składniki
Czekoladowa kruszonka:
100 g ugotowanej kaszy jaglanej (koniecznie na sypko)
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki cukru koksowego
1 łyżka raw kakao

Kasze jaglaną mieszamy z pozostałymi składnikami, tak aby olej i kakao obtoczyło ziarenka kaszy, mieszanka ma być sypka.




Na upieczony i wystudzony spód wykładamy mus jabłkowy, następnie zasypujemy warstwę jabłkową pyszną czekoladową kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 30 min. 


Ciasto jest pyszne, bardzo aromatyczne i na pewno będzie smakowało zwolennikom jabłeczników :)  Jeżeli nie do końca odpowiada Wam mąka z amarantusa można ją zamienić na np. mąkę ryżową :)


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


4 komentarze :

  1. wygláda naprawde apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robisz na prawdę świetne ciasta! aż trudno wzrok oderwać, tak apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne ciasto! aż nabrałam ochoty na słodkie! :)

    OdpowiedzUsuń