sobota, 24 maja 2014

Witariańskie ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Rabarbar nie jest moją miłością, nigdy za nim nie przepadałam wolę maliny i banany <3 <3. Zmieniłam zdanie na temat rabarbaru po zjedzeniu pysznej Tarty rabarbarowej od Blue Almonds. Ponieważ sezon na rabarbar w pełni, odkrywam nowe przepisy na ciasta z rabarbarem w roli głównej. Na blogu Vi&RAW również pojawił się przepis na RAW Ciasto Rabarbarowe. Dziewczyny zainspirowały mnie do stworzenia mojej wersji witariańskiego ciasta rabarbarowo-jabłkowego.







Proponuje zacząć od musu rabarabowo-jabłkowego.

Składniki:
2 jabłka
3 duże laski rabarbaru
18 szt. daktyli
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki nasion chia
cynamon
 

Jabłka pozbawiamy pestek, kroimy na małe kawałki, rabarbar obieramy i  również kroimy na małe kawałki. Tak przygotowane jabłka i  rabarbar wraz z  daktylami blenderujemy  na gładką masę ( jeżeli mus jest za mało słodki dodajemy jeszcze kilka  daktyli).

Do musu dodajemy siemię lniane, nasiona chia oraz szczyptę cynamonu. Odstawimy do lodówki, mus nam lekko stężeje.  






Spód i kruszonka
Składniki:
100 g płatków migdałowych
3 łyżki mąki kokosowej
10 daktyli
2 łyżki masła kokosowego
esencja waniliowa

Migdały blenderujemy na mączkę dodajemy mąkę kokosową i mieszamy, wsypujemy do miski. Daktyle, masło kokosowe oraz esencje waniliową blenderujemy na gładko. W blenderze powstanie na "zbita" daktylowa kula, dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ręcznie aż powstanie nam "kruszonka".







Kruszonkę dzielimy na 2 części, mniej więcej 3/4 potrzebne będzie nam na spód, który wykładamy na tortownicę ( u mnie 18 cm ). Następnie na lekko schłodzony spód wykładamy mus rabarbarowo-jabłkowy. Pozostałą częścią kruszonki posypujemy wierzch ciasta.







Ciasto przechowujemy w lodówce, u mnie zniknęło bardzo szybko ;) Kolejne witariańskie cisto w którym się zakochałam :D Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru więc czeka Was jeszcze przepis na   koktajl rabarbarowy. 







P.S - ten zielony kwiatek to Goździk Brodaty <3 <3 <3

 

 


Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



6 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apytycznie. Jakim cudem mus jabłkowo-rabarbarowy się tak trzyma? To się da kroić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do musu dodajemy siemię lnianej oraz nasiona chia, dzięki nim mus tężeje :)

      Usuń