piątek, 2 maja 2014

Witariańskie Banoffee Pie

Najsłodsze z witariańskich ciast, które do tej pory zrobiłam! Mój ulubiony miesiąc MAJ rozpoczynam przepisem na przepyszne bananowe ciacho:)







Spód:
100g orzechów włoskich
50 g daktyli
50-70 g moreli

Blenderujemy wszystkie składniki, wykładamy ciastem tortownice zostawiając minimum 3 cm rant.
Wkładamy na około 20 min do lodówki.










Nadzienie "karmelowe":
250g daktyli ( moczonych w ciepłej wodzie przez 10 min)
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z nerkowców)
2-4 łyżek syropu z daktyli

1-2 banany

Przy wykonywaniu karmelu trzeba uważać na blender, mój dwa razy się przegrzał. Wszystkie składniki trzeba zblenderować na bardzo ... bardzo...gładką  masę. Obłędnie słodką masę daktylową wykładamy na wcześniej schłodzony spód, następnie przykrywamy cienko pokrojonymi bananami. Niewykorzystanego banana kroimy na mniejsze części i wrzucamy do "koksowej bitej  śmietany".







Kokosowa "bita śmietana"
1 puszka mleka kokosowego
syrop z agavy

Przepis na "bitą śmietanę" podawałam przy Cieście a la Pina Colada -RAW

Po dodaniu bananów do bite śmietany, wykładamy wszystko  na wcześniejsze trzy warstwy!  









Coś pysznego!


Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


3 komentarze :

  1. jedno z najlepszych witariańskich ciast jakie widziałam! wyobrażam sobie tą przyjemną słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje serdecznie za komplement! :D rzeczywiście jest to jedno z najpyszniejszych witariańskich ciast które jadłam :D

      Usuń
  2. morele do spodu sa suszone czy surowe?

    OdpowiedzUsuń