Spód:
100g orzechów włoskich
50 g daktyli
50-70 g moreli
Blenderujemy wszystkie składniki, wykładamy ciastem tortownice zostawiając minimum 3 cm rant.
Wkładamy na około 20 min do lodówki.
Nadzienie "karmelowe":
250g daktyli ( moczonych w ciepłej wodzie przez 10 min)
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z nerkowców)
2-4 łyżek syropu z daktyli
1-2 banany
Przy wykonywaniu karmelu trzeba uważać na blender, mój dwa razy się przegrzał. Wszystkie składniki trzeba zblenderować na bardzo ... bardzo...gładką masę. Obłędnie słodką masę daktylową wykładamy na wcześniej schłodzony spód, następnie przykrywamy cienko pokrojonymi bananami. Niewykorzystanego banana kroimy na mniejsze części i wrzucamy do "koksowej bitej śmietany".
Kokosowa "bita śmietana"
1 puszka mleka kokosowego
syrop z agavy
Przepis na "bitą śmietanę" podawałam przy Cieście a la Pina Colada -RAW
Po dodaniu bananów do bite śmietany, wykładamy wszystko na wcześniejsze trzy warstwy!
Coś pysznego!
jedno z najlepszych witariańskich ciast jakie widziałam! wyobrażam sobie tą przyjemną słodycz :)
OdpowiedzUsuńdziękuje serdecznie za komplement! :D rzeczywiście jest to jedno z najpyszniejszych witariańskich ciast które jadłam :D
Usuńmorele do spodu sa suszone czy surowe?
OdpowiedzUsuń