czwartek, 11 lutego 2016

Wegański sernik z kaszy jaglanej i nerkowców z polewą z masła orzechowego oraz daktyli / Vegan cashew millet cheesecakes date-peanut butter frosting

Wegański sernik z kaszy jaglanej i nerkowców z polewą z masła orzechowego oraz daktyli - najdłuższy tytuł na blogu Vea love green :D 

Nie bardzo wpisuje się w  świąteczne trendy ...czasami udaje mi się coś zrobić i wrzucić przepis  ale czuje wtedy że coś muszę, a tego nie lubię ... Walentynki nie są wyjątkiem.
Nie mniej jednak po 14 lutym  mam "małą" rocznicę więc postanowiłam, że ten przepis będzie trochę wpisywać się w klimat  14 lutego ... 

Wszyscy którzy przygotowują i wszyscy którzy konsumują wiedzą, że najlepiej smakuje ciacho made with <3




To ciasto to połączenie nernika z jegielnikiem wegańskim <3 dla mnie idealne ...sama się tego nie spodziewałam ...

Spód
Składniki
100 g migdałów mogą być też orzechy włoskie
50 g wiórek kokosowych
40 g suszonych moreli
kilka kropli esencji waniliowej

Wszystkie składniki blenderujemy ze sobą, wykładamy na dno tortownicy, wkładamy do zamrażalnika do czasu przygotowania kolejnej warstwy.




Składniki
Masa
150 g nerkowców ( w paczce było 200 g ale nie umiałam się opanować ...)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
50 ml mleko kokosowego ( lub inne roślinne)
kilka kropli esencji waniliowej
sok z połowy cytryny
20 ml ( lub więcej ) syropu z agawy ( albo klonowego)
garstka pokruszonego ziarna kakaowca

Standardowo, nerkowce moczymy wcześniej min 8 h przed przygotowaniem ciasta.

Nerkowce łączymy z kaszą jaglaną i mocno miksujemy, w trakcie dodajemy mleko roślinne oraz cytrynę. Masa powinna być gładka, wtedy najbardziej przypomina tradycyjny sernik.
Sprawdzamy czy ilość  słodu nam odpowiada, dodajemy wanilie i pokruszone kakao - mieszamy.

Powstałą masę wylewany na wcześniej schłodzony spód - chłodzimy.



Składniki 
Polewa daktylowa:
100 g daktyli 
100 g masła orzechowego
100 ml mleka roślinnego

Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na min 1 h , następnie odsączamy dodajemy masło i miksujemy, w trakcie dolewamy mleka roślinnego, ilość mleka zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje.

Polewa jest bardzo słodka nie trzeba jej dodatkowa dosładzać.

Kiedy mamy już ciasto składające się z trzech warstw najlepiej je zmrozić w zamrażarce, a później przechowywać w lodówce. 




Ciasto jest przepyszne u mnie smakowało zarówno roślinożernym bezglutenowcom jak i mięsożernym glutenowcom ;)

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


<3 <3 <3


Mój wierny pomocnik i kocia miłość Ginek <3 bardzo był zainteresowany dekoracjami do foto  ... 




2 komentarze :

  1. Ciacho boskie :P, Zjadłoby się :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę zrobić to ciasto! polewa jest genialna, a masa…. niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń