Wegański sernik z kaszy jaglanej i nerkowców z polewą z masła orzechowego oraz daktyli - najdłuższy tytuł na blogu Vea love green :D
Nie bardzo wpisuje się w świąteczne trendy ...czasami udaje mi się coś zrobić i wrzucić przepis ale czuje wtedy że coś muszę, a tego nie lubię ... Walentynki nie są wyjątkiem.
Nie mniej jednak po 14 lutym mam "małą" rocznicę więc postanowiłam, że ten przepis będzie trochę wpisywać się w klimat 14 lutego ...
Wszyscy którzy przygotowują i wszyscy którzy konsumują wiedzą, że najlepiej smakuje ciacho made with <3
Spód
Składniki
100 g migdałów mogą być też orzechy włoskie
50 g wiórek kokosowych
40 g suszonych moreli
kilka kropli esencji waniliowej
Wszystkie składniki blenderujemy ze sobą, wykładamy na dno tortownicy, wkładamy do zamrażalnika do czasu przygotowania kolejnej warstwy.
Składniki
Masa
150 g nerkowców ( w paczce było 200 g ale nie umiałam się opanować ...)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
50 ml mleko kokosowego ( lub inne roślinne)
kilka kropli esencji waniliowej
sok z połowy cytryny
20 ml ( lub więcej ) syropu z agawy ( albo klonowego)
garstka pokruszonego ziarna kakaowca
Standardowo, nerkowce moczymy wcześniej min 8 h przed przygotowaniem ciasta.
Nerkowce łączymy z kaszą jaglaną i mocno miksujemy, w trakcie dodajemy mleko roślinne oraz cytrynę. Masa powinna być gładka, wtedy najbardziej przypomina tradycyjny sernik.
Sprawdzamy czy ilość słodu nam odpowiada, dodajemy wanilie i pokruszone kakao - mieszamy.
Powstałą masę wylewany na wcześniej schłodzony spód - chłodzimy.
Składniki
Polewa daktylowa:
100 g daktyli
100 g masła orzechowego
100 ml mleka roślinnego
Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na min 1 h , następnie odsączamy dodajemy masło i miksujemy, w trakcie dolewamy mleka roślinnego, ilość mleka zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencje.
Polewa jest bardzo słodka nie trzeba jej dodatkowa dosładzać.
Kiedy mamy już ciasto składające się z trzech warstw najlepiej je zmrozić w zamrażarce, a później przechowywać w lodówce.
Ciasto jest przepyszne u mnie smakowało zarówno roślinożernym bezglutenowcom jak i mięsożernym glutenowcom ;)
Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!
<3 <3 <3
Mój wierny pomocnik i kocia miłość Ginek <3 bardzo był zainteresowany dekoracjami do foto ...
Ciacho boskie :P, Zjadłoby się :)!
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić to ciasto! polewa jest genialna, a masa…. niebo w gębie <3
OdpowiedzUsuń