Do wykonania muffinek potrzebne będą trzy podstawowe składniki: banany, daktyle i masło orzechowe dodatki można zmieniać dowolnie.
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
200 g mała orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów )
12 daktyli
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu z wanilii
kruszone surowe kakao ( do posypania )
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .
Daktyle zalewamy ciepłą wodą.
Banany, masło orzechowe oraz odsączone daktyle miksujemy na gładka masę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wanilie.
Masę rozkładamy do sylikonowych papilotek, każdą muffinke posypujemy kruszonym kakao.
Pieczemy około 20-25 min.
Z podanych składników, zrobiłam 10 muffinek, są lekko mokre w środku i dzięki daktylom bardzo słodkie.
<3 <3 <3
Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!
**********
Zima to dla mnie najpiękniejsza pora roku <3
***********
skład tych muffinek i już sam wygląd sprawia, że człowiek ma ochotę iść do kuchni i piec! <3
OdpowiedzUsuńMuffinki super :D, a zima i zdjęcia jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńIdealne składniki jak dla mnie <3
OdpowiedzUsuń