sobota, 23 stycznia 2016

Bezglutenowe, wegańskie muffinki bananowe / Vegan banana muffin glutenfree

Piękna zima za oknem ! Dla zmarzluchów coś na rozgrzanie! Pierwszy wpis w tym roku, będzie o tym jak  wykorzystać bardzo dojrzałe banany i ekspresowo upiec pyszne muffinki!


Do wykonania muffinek potrzebne będą trzy podstawowe składniki: banany, daktyle i masło orzechowe dodatki można zmieniać dowolnie.

Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
200 g mała orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów )
12 daktyli
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu z wanilii
kruszone surowe kakao ( do posypania )
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .

Daktyle zalewamy ciepłą wodą.

Banany, masło orzechowe oraz odsączone daktyle miksujemy na gładka masę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wanilie.

Masę rozkładamy do sylikonowych papilotek, każdą muffinke posypujemy kruszonym kakao.

Pieczemy około 20-25 min.




Z podanych składników, zrobiłam 10 muffinek, są lekko mokre w środku i dzięki daktylom bardzo słodkie. 



<3 <3 <3

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



**********


Zima to dla mnie najpiękniejsza pora roku <3










***********


3 komentarze :

  1. skład tych muffinek i już sam wygląd sprawia, że człowiek ma ochotę iść do kuchni i piec! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki super :D, a zima i zdjęcia jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne składniki jak dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń