poniedziałek, 18 maja 2015

Wegańskie, bezglutenowe, ciasto z rabarbarem / Vegan, gluten-free , rhubarb pie

Nastał czas rabarbaru :) Jak już wielokrotnie pisałam, nie jest to moje ulubione ... warzywo ( btw. w USA  uważają rabarbar za owoc xD ). To ciasto jest totalnym wypadkiem przy pracy, ale tak to już jest, założenia były inne, wyszło przepysznie :) Wegańskie, bezglutenowe ciasto z rabarbarem  o smaku słodko-kwaśnym z lekką orzechową nutką.


Składniki
Tarta
140 g ugotowanej ciecierzycy
100 g orzechów włoskich
50 g mąki kukurydzianej
50 ml syropu z agawy
50 ml płynnego oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie kilka łyżek wody


Ciecierzyce mielimy, aż powstanie gładka masa przypominająca piasek, dodajemy orzechy i pozostałe suche składniki - miksujemy.  Następnie dodajemy składniki mokre, mieszamy  aż uzyskamy gładka masę.
  



Upiekłam ciasto w 170 stopniach, około 40 min na blaszce 22 cm.
Kiedy ciasto lekko się przypiecze i patyczek jest suchy, nakładamy na nie przygotowany rabarbar i zapiekamy.

Składniki 
Rabarbar
3 laski rabarbaru 
3 łyżki dżemu truskawkowego ( wegański , bez cukru z truskawek z działeczki od Babci S. zapasy z 2014 r. ) 
szczypta cynamonu
kilka kropli wanilii
1 łyżeczka syropu z agawy
2 garści amarantusa popping

Rabarbar tniemy na małe kawałki mieszamy z wyżej wymienionymi składnikami, wykładamy na ciasto, pieczemy jeszcze około 20 min.

 


Jak dla mnie super połączenia: rabarbar, truskawka i cynamon <3

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free



3 komentarze :

  1. i jak tu nie kochać tak cudownych wypieków! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacho, dla mnie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji rabarbarowca jeszcze nie jadłam :). Czy został jakiś kawałek?

    OdpowiedzUsuń