Przepyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka z ciecierzycy i migdałów. Bardzo proste w wykonaniu, bez wymyślnych składników, największy problem... szybko znikają z talerza ;)
Składniki
130 g ugotowanej ciecierzycy
110 g mała orzechowego
50 g syropu z agawy ( lub innego słodu )
1/2 łyżki melasy karobowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
10 daktyli
Migdały i ciecierzycę miksujemy na mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy masło orzechowe, syrop z agawy oraz melasę karobową, ponownie mieszamy.
Daktyle zalewamy ciepłą woda na około 5 min, następnie tniemy na drobne kawałki, wrzucamy do masy i lekko mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kuleczki, które pospłaszczaniu mają około 5 cm.
Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni, im bardziej ciemne ciasteczko tym bardziej chrupiące ;)
Przepis do osób, które lubią siedzieć w kuchni ... krótko ale treściwie ;)
ciecierzycowe słodkości zawsze świetnie smakują, muszę upiec te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłoby się :P
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasteczka!
OdpowiedzUsuń