poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z migdałów i ciecierzycy / Vegan chickpea and almond cookies gluten free

Przepyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka z ciecierzycy i migdałów. Bardzo proste w wykonaniu, bez wymyślnych składników, największy problem... szybko znikają z talerza ;)


Składniki
85 g migdałów
130 g ugotowanej ciecierzycy
110 g mała orzechowego
50 g syropu z agawy ( lub innego słodu )
1/2 łyżki melasy karobowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
10 daktyli


Migdały i ciecierzycę miksujemy na mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy  masło orzechowe, syrop z agawy oraz melasę karobową, ponownie mieszamy.

Daktyle zalewamy ciepłą woda na około 5 min, następnie  tniemy na drobne kawałki, wrzucamy do masy i  lekko mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kuleczki, które pospłaszczaniu mają około 5 cm.  

Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni, im bardziej ciemne ciasteczko tym bardziej chrupiące ;)




Przepis do osób, które lubią siedzieć w kuchni ... krótko ale treściwie ;)

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


3 komentarze :

  1. ciecierzycowe słodkości zawsze świetnie smakują, muszę upiec te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń