piątek, 13 marca 2015

Wegański placek bananowy, bez nabiału, bez cukru, bez glutenu / Vegan banana cake , gluten and sugar free

Ciasto powinno nazywać się pojawiam się i znikam:) Bananowiec jest banalnie prosty w wykonaniu !:) Mam tylko te dwa zdjęcia ... nie zdążyłam zrobić więcej o.O


Składniki:
150 g płatków owsianych bezglutenowych ( albo zwykłych ;) )
2 duże dojrzałe banany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii ( kilka kropli )
sok z połowy cytryny
100 ml  mleka roślinnego
2 łyżki ( kopiaste ) masła orzechowego 
syrop z agawy do smaku

Opcjonalnie polewa czekoladowa :)





Płatki owsiane zmiksować na drobną mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. 
Masę bananową wykładamy na blaszkę, ja użyłam kwadratowej 20 x 20, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 min.

Spożytkowałam polewę czekoladowa która została mi po brownie, nie polewałam całego ciasta i  wyszło naprawdę pysznie :)

Myślę, że przepis sprawdzi się u osób które nie czerpią przyjemności z przebywania w kuchni :) 


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free

8 komentarzy :

  1. Pyszność! :) Czy można się na kawałek zapisać? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie spróbowałam, a już się zakochałam - owies, banan i masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan i masło orzechowe = wielka moja miłość <3

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

      Usuń