piątek, 28 listopada 2014

Wegańskie, bezglutenowe pralinki z nadzieniem dyniowym/ Vegan, gluten free chocolate pumpkin bites

Dynia rządzi! Muszę się przyznać, że tak naprawdę odkryłam ją w tym roku:) Ostatnio robiłam: zupę dyniową, ajvar z dynią, tartę dyniową, marmoladę z dyni i ostatnio te przepyszne pralinki z nadzieniem dyniowym! Został mi jeszcze do opublikowania przepis na koktajl z dynią i chyba w tym sezonie temat dyni zakończę ;)


Do tego przepisu  jako nadzienia użyłam wegańskiej marmolady dyniowej z sokiem z pomarańczy i z granatu. Ponieważ marmolada jest bardzo gęsta świetnie nadaje się jako nadzienie poza tym idealnie komponuje się z czekoladą!


Z podanego przepisu na czekoladę zrobiłam 8 szt. pralinek. Najwygodniej robić je w sylikonowych foremkach na muffinki.

Czekolada
Składniki:
30 ml oleju kokosowego
20-25 ml syropu z agawy
6-8 łyżeczek raw kakao
szczypta soli


Olej kokosowy lekko podgrzewamy, dodajemy kakao oraz syrop z agawy, jeżeli czekolada ma być bardzo słodka dodajemy więcej syropu. Masa powinna być mocno kakaowa w razie potrzeby dosypujemy więcej kakao.

Na spód foremek wlewamy około 2 łyżeczki czekolady, chwile odczekujemy. Na wierzch wykładamy 1  czubatą  łyżeczkę  marmolady dyniowej.  Masą czekoladową zalewamy marmoladę, tak aby ją otaczała i tworzyła piękną pralinę.


Przygotowane pralinki wkładamy do zamrażalnika na około 2-3 h, po wyciągnięciu z silikonowych foremek śmiało możemy je przechowywać w lodówce.

Okazuje się, że  dynia i czekolada to  doskonałe  połączenie:)

Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free

2 komentarze :